Hoofdinhoud

09-05-2023

Een vers veldboeket op de eettafel, de glimp van een kleurrijk tulpenveld en de geur van lentebloesems. Wie wordt er nou niét blij van bloemen? Bloemen brengen kleur in het leven. Letterlijk en figuurlijk. Dat is precies wat MAMA Kate van Ntsoanatsatsi dacht. Zij kwam op het idee om een blossom garden aan te leggen. Hiermee maakt zij nu dagelijks een groot verschil voor veel arme gezinnen in Zuid-Afrika.

De hele community leert zaaien

De blossom garden van Ntsoanatsatsi staat er prachtig bij. Een groepje jongens is ijverig bezig met gieters om gele bloemetjes van water te voorzien. Ondertussen vertelt MAMA Kate met een grote lach op haar gezicht over ‘haar’ blossom garden. “Het gaat veel verder dan de simpele bloementuin die het in eerste instantie lijkt. Mensen uit de hele community komen hier samen om in de tuin te werken. Deze tuin verbindt en zorgt voor een duurzaam inkomen.”

De blossom garden is namelijk een goede bron van inkomsten voor veel arme gezinnen. MAMA Kate leert mensen uit de community hoe bloemen groeien en hoe je hier de mooiste boeketten van kunt maken om te verkopen. 

Boys Program

Een belangrijke activiteit binnen Ntsoanatsatsi is het Boys Program. Binnen dit programma helpen de MAMAS jongens van 8 tot 20 jaar. Onder de vleugels van de MAMAS ontwikkelen deze jongens zich tot verantwoordelijke, zelfbewuste jonge mannen die ondanks verleidingen op het rechte pad blijven. De link tussen dit programma en de blossom garden van Ntsoanatsatsi werd snel gemaakt.

Het onderhouden van de bloementuin is ondertussen een belangrijk onderdeel van het Boys Program, met succes. Jongens krijgen op deze manier mee dat je goed moet zorgen voor álles wat groeit en leeft. “Ik leer de jongens dat mensen eigenlijk net bloemen zijn. Ook mensen hebben water en liefde nodig”, vertelt MAMA Kate. Daarnaast wordt de jongens een stukje ondernemerschap bijgebracht én kunnen zij hun creativiteit kwijt in het maken van de boeketten.

“Mensen zijn net bloemen; ook wij hebben water en liefde nodig.”

MAMA Kate

Ntsoanatsatsi

Ntsoanatsatsi zit in de Zuid-Afrikaanse stad Phuthaditjhaba. Meer dan 200 kinderen uit de heuvels in de omgeving komen elke dag lopend naar het project voor een gezonde maaltijd. Ze hebben geen honger meer en presteren beter op school. En Ntsoanatsatsi doet nog veel meer. Zo is er een speelotheek, naschoolse opvang en worden lokale vrouwen getraind om peuterklasjes te kunnen leiden.

Letterlijk vertaald betekent Ntsoanatsatsi ‘Breng ons zonneschijn’. En precies dát is wat de MAMAS, zoals Kate met haar blossoms garden, elke dag doen voor de meest kwetsbare kinderen.