MAMAS & PAPAS in beeld

Iedere MAMA en PAPA heeft een eigen verhaal. Een persoonlijke reden om kinderen in zeer moeilijke omstandigheden te helpen. We laten je graag kennismaken met 30 van deze verhalen. Verhalen die laten zien wat MAMA POWER in de praktijk betekent.

Over de MAMAS

MAMA Claudia

MAMA Claudia is zelf in extreme armoede opgegroeid. Op 12-jarige leeftijd overleed haar moeder, daardoor stonden zij en haar zusjes er helemaal alleen voor. MAMA Beatie van NorSA veranderde hun levens. Dankzij de MAMAS konden de meisjes weer kind zijn. En nu? Nu werkt Claudia zelf bij NorSA. Als MAMA geeft zij andere kinderen een eerlijke kans.

MAMA Beatie

MAMA Beatie

MAMA Beatie en project NorSa? Die twee horen bij elkaar. MAMA Beatie is de wijze MAMA, die elke dag opnieuw haar moederliefde geeft aan kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Al verschillende generaties groeiden op onder haar vleugels, waaronder MAMA Claudia.

MAMA
Sue

MAMA Sue

Wie zich afvraagt wat ‘empowerment’ is, moet een dagje met MAMA Sue meelopen. Zij weet kinderen als geen ander in hun kracht te zetten. Het mooiste? ‘Haar’ hele team bestaat uit mensen die onder haar vleugels zijn opgegroeid.

PAPA
Keni

PAPA Keni brengt hoop in het project Children Of The Dawn. De coronatijd hakte er flink in en zette het programma van COTD op zijn kop. PAPA Keni zorgt voor nieuw leven met zijn positieve energie.

MAMA Happiness

MAMA Happiness

MAMA Happiness laat zich niet snel afschrikken door opstandige kleuters of lastige pubers. Deze powervrouw is een ster in opvoeden en zorgt dag in dag uit voor kwetsbare kinderen bij project Rearabilwe. Zij geeft hen weer toekomstperspectief.

Sister Francis

Sister Francis

Sister Francis staat erom bekend dat zij niet oordeelt. Nooit. Zij werkt in het bovenste noorden van Zuid-Afrika, waar veel extreem getraumatiseerde vluchtelingen aankomen na een levensgevaarlijke reis. Het maakt niet uit waar deze gezinnen vandaan komen, Sister Francis houdt hun hand vast. Zij helpt om het leven weer op de rit te krijgen.

MAMA
Ingrid

Judo. Dankzij judoka MAMA Ingrid is dit al jaren een belangrijk onderdeel van project Inspire. Haar doel? De kinderen meegeven wat zij zelf heeft geleerd van judo: geloven in jezelf en de kracht verzamelen om te ontsnappen uit de gevangenis van armoede.

PAPA
Roger

PAPA Roger

PAPA Roger is een beer van een vent. Zijn lengte van bijna twee meter in combinatie met zijn grote lach zorgt voor maar één ding: je wil in zijn armen kruipen. Bij PAPA Roger voelen kinderen zich veilig. Deze PAPA straalt bescherming uit.

MAMA Nandipha

MAMA Nandipha

MAMA Nandipha is een organisatietalent. Een voorbeeld? Het bezoek van Medical Checks for Children vorig jaar. Een initiatief waarbij Nederlandse artsen onze projecten bezoeken om de gezondheid van kids te screenen. MAMA Nandipha heeft dit toen van A tot Z geregeld.

PAPA
Burt

‘Om ze te kunnen begrijpen, moet je de taal spreken’, zegt PAPA Burt. Een PAPA met een bijzonder talent: hij weet kinderen uit gewelddadige straatbendes te halen. Hij gaat het gesprek aan met bendeleiders. Angst komt niet in zijn woordenboek voor.

MAMA Roché

MAMA Roche

MAMA Roché verspreid haar MAMA POWER in de opvang van project Elkana. Het is de veilige plek waar meisjes tijdelijk verblijven om op adem te komen na een extreem traumatische periode. MAMA Roché neemt deze meisjes onder haar vleugels en is er voor ze tijdens alle moeilijke fases, van dichtslaan tot woede.

MAMA
Lorna

MAMA Lorna

MAMA Lorna gaat bijna met pensioen, maar één ding is zeker: zij zal altijd blijven vechten voor ‘haar’ kinderen. Een vrouw die wij omschrijven als ‘MAMA pur sang’. Ze accepteert geen nee als antwoord, draait elk dubbeltje om en heeft een ijzersterke visie.

MAMA Tahiyya

MAMA Tahiyya neemt te vondeling gelegde baby’s onder haar vleugels. Baby’s zo jong en toch al zo getekend, gevonden langs de weg of op de vuilnisbelt. MAMA Tahiyya laat hen de goede kant van de mensheid zien. Ze krijgen eten, zorg en heel veel liefde. En zo weer een kans op een toekomst.

MAMA
Tia

MAMA Tia

MAMA Tia is de oudste en misschien wel de liefste MAMA van het land. Samen met haar dochter, MAMA Louise, runt zij project Thamsanqa. Een veilige plek voor de allerkleinsten, om voor hen een weg te vinden uit de barre armoede. MAMA Tia vindt elk kindje in het programma even lief en mooi.

MAMA Nomzamo

MAMA Nomzamo

MAMA Nomzamo: als je het hebt over een echte doorzetter… Een MAMA die blijft strijden, ook als alle wind tegenzit. Ondanks haar leeftijd is ze niet bang om aan te pakken. MAMA Nomzamo is dan ook de grondlegger van project Duncan Village. In een wereld van werkloosheid, aids, drugs, geweld en misbruik is haar project een haven van hoop. Door haar MAMA POWER kunnen ontelbaar veel kinderen weer onbezorgd kind zijn.

MAMA
Rosy

Als MAMA Rosy tijd met de kinderen doorbrengt, gebeurt er iets bijzonders. Lachen mag, huilen mag. De onbevangenheid en het plezier stralen er vanaf. MAMA Rosy weet ervoor te zorgen dat project Siyakha Iszwe voelt als een familie, waarin groepsknuffels vaste prik zijn.

MAMA Nomcebo

MAMA Nomcebo

MAMA Nomcebo is een social worker die sterk opkomt voor de belangen van alle kinderen. Zelfs als dat leidt tot flinke discussies met anderen. De kinderen al-tijd op de eerste plek zetten, wat een fantastische MAMA POWER.

MAMA
Kea

MAMA Kea

MAMA Kea is een van de toppers binnen het PowerGirls-programma van Siyakha Isizwe. Zij kan zich ongelofelijk goed inleven in de wereld van deze jonge meiden. Ze staat naast hen als een grote zus. De meiden zien MAMA Kea niet alleen als wijs, beschermend en vertrouwd, maar vinden haar ook heel gezellig.

PAPA
Sam

De MAMA POWER van PAPA Sam is ongetwijfeld zijn talent voor het maken van impact. Bijzonder hoe hij als directeur van Kids Haven tijd maakt om alle kinderen te leren kennen. Bijvoorbeeld door één keer per maand pizza te eten met de nieuwe straatkindjes. Zo weet hij niet alleen van het reilen en zeilen van Kids Haven, maar weet hij ook voor wié hij het doet.

MAMA Hanna

MAMA Hanna

MAMA Hanna maakt écht het verschil. Dankzij haar zelfgebouwde constructie met een pop en plastic fles, begrijpen vrouwen wat de gevolgen zijn van alcohol drinken tijdens de zwangerschap. Dit wordt nu door MAMAS uit het hele land gebruikt. En hiermee heeft MAMA Hanna ervoor gezorgd dat in haar omgeving geen enkel kind meer wordt geboren met Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

PAPA S’peshile

PAPA Speshile

Rust en kalmte: belangrijke kernwoorden bij project Woza Moya. Dé plek waar PAPA S’peshile, die zelf in de community is opgegroeid, zijn MAMA POWER elke dag succesvol inzet. PAPA S’pe kan namelijk luisteren als de beste en is daardoor een veilige haven voor veel kwetsbare kinderen.

MAMA Rethabile

Je hebt mensen die voor een groep gaan staan, beginnen met dansen en ervoor zorgen dat ineens iedereen meedoet. MAMA Rethabile beschikt over dit talent. Haar energie is aanstekelijk en brengt altijd een glimlach op de gezichten van de kwetsbare kinderen die project Ntsoanatsatsi opvangt.

MAMA Kedibone

MAMA Kedibone

Zelfs in de meest afgelegen gebieden rond Bloemfontein is MAMA Kedibone een bekende. Hoe? Met de ‘Play To Learn’-busjes van project Lesedi komt zij overal. De MAMAS leren kwetsbare kleintjes de cruciale eerste vaardigheden die voor ons zo normaal lijken. Goed praten, samen spelen, luisteren en handjes wassen voor het eten.

MAMA Genevea

MAMA Genevea

Elke dag weer laat MAMA Genevea kinderen bij NorSA ‘gewoon’ kind zijn. Ze geeft ze alles wat een kind nodig heeft. Voeding, onderwijs, en heel veel knuffels. Een basisbehoefte die minstens zo belangrijk is.

Father
Chris

Een idee hebben en vervolgens gewoon dóen. Het is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een ondernemer. Father Chris, een van onze PAPAS, is ondernemer in hart en nieren. Met de bakkerij, moestuinen en visserij die Father Chris opzette, heeft hij werkgelegenheid gecreëerd. Zo heeft zijn talent de Kurisinani community al heel veel gebracht.

MAMA Immaculee

MAMA Immaculee

Veel gezinnen in het noorden van Zuid-Afrika leven in een ware nachtmerrie. Na gevlucht te zijn met gevaar voor eigen leven, brengen zij de dagen door in flats die bijna uit elkaar vallen. Geholpen worden en het gevoel hebben dat je gezien wordt, is van onschatbare waarde. Precies dat is wat MAMA Immaculee met haar MAMA POWER voor elkaar krijgt.

MAMA
Ann

MAMA Ann

Als wij denken aan compassie, denken wij aan MAMA Ann. Haar hart voelt mee met zwaar getraumatiseerde meiden, en zij komt voor hen in actie. Samen met de andere MAMAS van GRIP helpt MAMA Ann jaarlijks duizenden kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Een MAMA POWER die weer hoop in het leven brengt.

MAMA Nomphutumo

MAMA Nomphutumo heeft engelengeduld. Dit maakt haar de perfecte MAMA voor de kwetsbare kinderen bij Elim Home. 24/7 staat zij klaar voor deze kids, die allemaal een ernstige handicap hebben. Wat zouden we toch zonder deze fantastische MAMA POWER moeten?

MAMA Larien

MAMA Larien

Rust, rijnheid en regelmaat. De drie R’s zijn nog steeds grote pijlers bij het opvoeden. MAMA Larien zweert erbij, met succes. Elke dag weet zij te stroomlijnen hoe tientallen kleintjes project Iya Bana bezoeken. In alle rust kunnen zij hier spelen, leren en heel veel liefde ontvangen.

MAMA
Erica

MAMA Erica

MAMA Erica heeft de touwtjes in handen. Ze kent iedereen én weet alle ins en outs van de community. Daardoor weet ze precies wie wat nodig heeft. Een MAMA POWER die alles binnen project Etafeni op rolletjes laat verlopen, waarmee MAMA Erica vele kinderen helpt.

Meer verhalen van de MAMAS