Hoofdinhoud

24-10-2023

Wij weten gelukkig niet hoe het is: elke dag met honger naar bed en leren lezen met vijftig klasgenootjes om je heen. De MAMAS wel. Zij groeiden vaak precies zo op en weten daardoor als geen ander wat nodig is om kwetsbare kinderen te helpen. MAMAS know best! Kijk maar naar MAMA Charity.

De schoolomstandigheden in KwaZulu-Natal, een van de meest uitgestrekte provincies van Zuid-Afrika, zijn zorgwekkend. 75% van de kinderen in groep 5 zit niet op het juiste niveau en 80% van de 11-jarigen kan niet lezen. Dat moet anders, dacht MAMA Charity. “Door de overvolle klassen, is het geven van persoonlijke aandacht onmogelijk voor een leraar. Iédereen gaat door naar de volgende klas. Ook als je niets van de stof begrepen hebt.” Afgelopen maart bracht MAMA Charity hulpklasjes in het leven, samen met de andere MAMAS van LETCEE.

Dansen en zingen

De leraar selecteert de kinderen en vertelt de MAMAS welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben. Elke dinsdag en donderdag gaat MAMA Charity aan de slag met ‘haar’ hulpklas. Na schooltijd vangt zij dertig kinderen op. Een gezonde maaltijd staat klaar, waarna het tijd is voor een taal- of rekenles. “We dansen, we zingen, we kijken soms zelfs filmpjes. Zo blijven de letters van het alfabet ineens wél hangen.”

Op blote voeten naar school

Een van de kinderen die MAMA Charity met liefde opvangt, is Yaro. Een 9-jarige jongen die eenzaam opgroeit en altijd het verkeerde voorbeeld krijgt. Zijn ouders zijn alcoholisten. Hij kwam vaak naar school op blote voetjes.

Een nieuwe Yaro

Nu, een half jaar later, heeft MAMA Charity Yaro in haar hart gesloten. “Yaro blijkt een ongelofelijk slimme jongen te zijn. Hij zit altijd in de leeshoek, leent boeken voor in zijn vrije tijd en maakt zijn huiswerk.” De maaltijd die hij twee keer per week krijgt bij MAMA Charity, helpt hem de week door. Yaro heeft indrukwekkende stappen gemaakt. Hij speelt en durft een vraag te stellen als hij iets niet snapt. Dankzij MAMA Charity.

In de rij voor de MAMAS

De hulpklasjes zijn een schot in de roos. Leraren vallen van de ene in de andere verbazing. Kinderen die een paar maanden geleden kansloos leken, zijn nu toppresteerders. En de klasjes zijn niet onopgemerkt gebleven: nu al tien scholen in de omgeving willen een voorbeeld nemen aan de hulpklasjes van de MAMAS. “Wij gaan nog veel meer kinderen helpen”, zegt MAMA Charity vastbesloten. De MAMAS brengen hoop. Kind voor kind. School voor school.