Hoofdinhoud

29-09-2023

“Op een bepaald moment dacht ik: ik wil niet meer leven. Als ik er een eind aan maak, ben ik in ieder geval weer bij mijn moeder.” Het zijn de woorden van de 14-jarige Luthando. Ze is wees. Het leven leek uitzichtloos, totdat MAMA Kea haar bij het PowerGirls-programma introduceerde.

Een stil en angstig meisje

Als enig kind groeide Luthando op samen met haar moeder. Haar vader is niet in het spel en haar moeder overleed toen zij nog maar 8 jaar oud was. Luthando kwam bij haar oma te wonen. Een kwetsbare vrouw die al moeite heeft om voor zichzelf te zorgen. Het blije kind dat Luthando altijd was, veranderde in een stil en angstig meisje.

Het gemis is groot. Elke dag. Het doet Luthando veel verdriet dat haar moeder, met wie de band zó sterk was, haar nooit meer op staat te wachten uit school. “Het idee dat zij nooit meer terugkomt, doet pijn”. Het verdriet werd ondraaglijk en Luthando werd depressief. Zelfs naar school gaan lukte niet meer.

Nooit meer alleen

“En toen kwam MAMA Kea in mijn leven.” MAMA Kea zag dat het niet goed ging met Luthando en hielp haar. Door haar genoeg eten, kleding en toiletartikelen te geven en ervoor te zorgen dat zij terug naar de schoolbanken ging. Maar nog het meeste door het geven van liefde.

MAMA Kea

MAMA Kea is een van de MAMAS die aan het roer van het PowerGirls-programma staat. In het PowerGirls-programma worden kwetsbare meiden door extra workshops weerbaar, verantwoordelijk, sterk en trots gemaakt. Er wordt gezongen, gedanst, gewerkt in de moestuinen en vooral ook veel gepraat.

Een perfecte plek voor kwetsbare meiden als Luthando, dus nam MAMA Kea haar mee. En dát moment, vergeet MAMA Kea nooit meer: “Na de eerste workshop zei Luthando haar nieuwe thuis te hebben gevonden.”

Dankzij de MAMAS in het PowerGirls-programma is Luthando inmiddels een sterke, zelfverzekerde jonge vrouw geworden. En bovendien een voorbeeld voor de jongere meiden. Wat Luthando leert bij de MAMAS, geeft zij door. “Niemand staat er alleen voor en niemand mag meemaken wat ik heb doorstaan.” De meiden zijn er voor elkaar. Dat noemen we Ubuntu.

De MAMAS hebben maar 20 cent per dag nodig om een kind als Luthando te helpen. Zij zorgen voor eten, onderwijs en heel veel liefdevolle aandacht. Dit doen de MAMAS totdat een kind écht op eigen benen kan staan. De ruim 1.800 MAMAS geven hoop wanneer het leven uitzichtloos is. Dat doen zij inmiddels al voor ruim 77.000 kinderen. 

De MAMAS helpen de kinderen. Helpt u de MAMAS? Zo staat niemand er alleen voor.