Hoofdinhoud

25-05-2020

In de glooiende heuvels en de groene velden van Kwazulu Natal ligt het project Thanda. De omgeving is prachtig, maar het leven is er hard. Veel inwoners van het dorpje Mtwalume zijn werkeloos. Thanda ondersteunt de lokale gemeenschap bij het bedrijven van kleinschalige, biologische landbouw. Dorpelingen krijgen informatie over het bewerken van de grond, en Thanda helpt hen met de aanleg van hekken en irrigatie. Meneer Mbhutho verbouwt zijn eigen kool en spinazie sinds de start van de Thembabantu moestuin.

“We zijn in 2012 met de moestuin gestart. Dit stuk land was slechts omheind met doornen, stokken en twijgen. We maakten lange werkdagen in de snikhete zon, maar we konden slechts kleine hoeveelheden groenten oogsten. De oogst leverde niet genoeg op. Dat veranderde langzaam toen Thanda ons in 2016 ‘adopteerde’ in hun biologische landbouwproject. Ze plaatsten hekken om te voorkomen dat loslopende dieren de groenten zouden vertrappen, en we leerden volstrekt nieuwe landbouwmethoden. Daardoor weet ik nu beter hoe ik met droogte of een overstroming moet omgaan. De moestuin produceert elk jaar meer groenten, en dat motiveert mij om door te gaan.”

Groentenoverschot verkopen

Door de verse groenten uit de moestuin is het gezin van de tuinder verzekerd van gezond voedsel. En deze voedselvoorziening is tijdens de coronacrisis nog belangrijker geworden, want voedselprijzen stijgen en door de lockdown en de economische crisis in Zuid-Afrika vechten miljoenen mensen tegen de honger. Omdat de moestuin van meneer Mbhutho jaarlijks meer kool en spinazie oplevert, kan het overschot op de lokale markt worden verkocht. “Van dat geld kunnen we schoolspullen zoals schriften en een uniform kopen voor onze kleinkinderen.”

Thanda ondersteunt tevens bij het onderhoud van de moestuin. “Als een leiding van het irrigatiesysteem lekt of een hek beschadigd is, dan komt iemand de volgende dag helpen met de reparatie,” vertelt meneer Mbhutho enthousiast. Hij hoopt dat hij in de toekomst meer jongeren uit de buurt kan betrekken bij de moestuinen. “Dan kan ik het stokje doorgeven aan de nieuwe generatie en hen bijbrengen hoe je groenten op tafel kunt zetten en je gezin kunt voeden.”

Growing together

Een moestuin levert een scala aan voordelen op: gezond voedsel voor families, mensen werken samen en steunen elkaar en het is een bron van extra inkomsten. Daarom steunt en stimuleert Kinderfonds MAMAS de aanleg van moestuinen met het programma ‘Growing Together’. Dankzij de financiële steun die Kinderfonds MAMAS levert én de uitwisseling van informatie tussen de MAMAS en de tuinders, kunnen de lokale moestuinen voluit groeien en bloeien.