Hoofdinhoud

07-07-2022

Star Uplifting is het eerste project dat Kinderfonds MAMAS 22 jaar geleden steunde, en tot op de dag van vandaag nog steeds steunt. Kinderen met een beperking krijgen hier zorg op maat in de dag- of permanente opvang. Maar de MAMAS van Star Uplifting komen ook in actie voor andere kwetsbare kinderen in hun omgeving. In slechts drie jaar tijd richtte MAMA Nomvuyo een succesvol, kleurrijk centrum op waar tientallen peuters inmiddels woordjes leren, met elkaar spelen en veilig zijn. En de tientallen aangelegde moestuinen zorgen voor een gezonde maaltijd voor de gemeenschap.

Om het afgelegen dorpje Qulashe te bereiken, rij je over een onverharde weg door kuilen en watertjes. Terwijl aan je rechterhand de shacks, golfplaten hutjes, opdoemen, is er aan je linkerhand niets te zien, behalve een uitgestrekt, kaal en verlaten landschap. De auto schudt heen en weer over de veel te smalle weg met vele gaten.

MAMA Nomvuyo staat voor het nieuwe gebouw van de Qulashe site van het project Star Uplifting

In de verte doemt een klein maar kleurrijk centrum op. Vrolijke bloembakken staan aan weerskanten van het gebouw dat veel weg heeft van een blokhut. Aangrenzend vind je bijna een hectare aan moestuinen, met een overvloed aan verschillende kleuren groen. Stronken spinazie zijn klaar om geoogst te worden. Lachende kinderstemmetjes schallen door de ruimte. Dit is een plek waar je als kind wilt zijn.

Spelenderwijs leren

MAMA Nomvuyo (49) steekt gelijk van wal. Ze is dan ook beretrots op de nieuwe locatie van Star Uplifting. “Elk kind heeft onderwijs nodig. De kinderen in Qulashe stonden vanaf hun geboorte al met 1-0 achter. Er was geen peuterklas, en het is zo belangrijk dat een kind spelenderwijs leert dat school leuk is. Dan willen ze er ook naartoe. Om naar school te gaan moeten ze een gevaarlijke weg oversteken en vele kilometers lopen. En als ze dan thuiskomen, is er niemand om iets aan te vragen. Er was niemand die een rekensom uit kon leggen. Daar wilde ik iets aan doen.”

Deze goedlachse MAMA werkt inmiddels al zo’n tien jaar bij Star Uplifting en weet van aanpakken. Volgens MAMA Nomvuyo is het de kunst om klein te beginnen. Dus schakelde ze MAMA Yonela in, om een klein groepje peuters les te geven in een rondavel, een rond hutje van leem met een rieten puntdak. Met minimale middelen maakte MAMA Yonela er een gezellige plek van met tekeningen aan de muur.

MAMA Yonele loopt in een kringetje samen met de kinderen van Qulashe

“Het was al snel veel te klein,” zegt MAMA Nomvuyo. Want de gemeenschap omarmde de komst van het centrum. “Iedereen wilde zijn kind hierheen brengen. Zo is er gogo (oma) Siya die voor haar zeven kleinkinderen zorgt. De ouders zijn gestorven. Gogo Siya kan niet elk kind de aandacht geven die het nodig heeft. Wij kunnen daarbij helpen.”

Schoolprestaties verbeteren

Nu, drie jaar later, staat er een prachtig houten gebouwtje waar ’s ochtends kinderliedjes gezongen worden. Bijna 50 peuters en kleuters kunnen hier kleuren, met speelgoed spelen en dagelijks een gezonde maaltijd eten. ’s Middags helpen de MAMAS de oudere kinderen met hun huiswerk. Volgens MAMA Nomvuyo zijn zowel het gedrag als de schoolprestaties van de kinderen in de omgeving verbeterd. “Ouders zeggen dat hun kinderen beter luisteren en leraren geven ons complimenten omdat de kinderen betere cijfers halen. Dat is toch fantastisch!”, roept ze glunderend.    

Een prachtig portret van de kinderen die opgevangen worden bij Qulashe kinderen van Qulasche

Moestuinen bloeien in overvloed

Niet alleen de kinderen, de hele gemeenschap heeft baat bij het project, dankzij de moestuin die rijkelijk bloeit. Met de steun van Kinderfonds MAMAS is er een grote moestuin bij het schooltje aangelegd zodat de kleuters er dagelijks gezonde groenten kunnen eten. Daarnaast zijn er tientallen kleinere moestuintjes, ongeveer de grootte van één of twee deuren, voor gezinnen zelf. Inmiddels worden daarmee 68 gezinnen gevoed.

Een meisje rent recht in de armen van MAMA Nomvuyo. In Qulashe kunnen ook kleuters met een beperking terecht. En dat is bijzonder, omdat veel gemeenschappen kinderen met en zonder beperking het liefst strikt gescheiden houden. De MAMAS geloven in de regenboognatie, en in het verbeteren van de positie van kinderen met een beperking. De kok maakt elke dag iets lekkers voor deze kleintjes klaar. Het is een ongelofelijke prestatie als je bedenkt dat op deze grond drie jaar geleden nog niets stond. Het is een tour de force geweest van deze krachtige MAMA. Haar motivatie? “We moeten kinderen helpen. Elk kind doet ertoe. Als je ze helpt vanaf de start van hun leven en hen blijft begeleiden, kun je blijvende impact maken.”