Hoofdinhoud

24-05-2022

“Sinds de coronapandemie krijgen we meer verzoeken om baby’s te huisvesten”, zegt MAMA Tahiyya, oprichtster van het project New BeginningZ. Ze vangt baby’s op met heftige problematiek, zo jong nog en toch al getekend door hun verleden. Het zijn baby’s die te vondeling zijn gelegd, gevonden langs de weg of op een vuilnisbelt. Soms is de moeder een vijftienjarige tiener die verkracht is. Soms iemand die verslaafd is en niet voor haar kind kan zorgen.

Wat hun achtergrond ook is, de energieke MAMA Tahiyya en haar team van New BeginningZ staan 24 uur per dag voor deze baby’s klaar. Ze krijgen er gezonde voeding, medische zorg en veel liefdevolle aandacht. Deze kleintjes hadden alles tegen, maar dankzij de MAMAS krijgen ze een kans op een goede toekomst.

Opvang van baby’s en peuters

MAMA Tahiyya leest een verhaaltje voor aan haar baby's en peuters.

MAMA Tahiyya vangt ook peuters op die uit huis zijn geplaatst. Als ze bij haar aankomen, is het fysiek geweld dat hen is aangedaan vaak nog te zien op hun kleine lijfjes. “Ze zijn schuchter en schuw. Dan begint ons werk. Zorgen dat een kind op het juiste gewicht komt, bouwen aan vertrouwen en uitvinden wat het nodig heeft.”


Dat vertrouwen winnen vraagt om engelengeduld. Zoals bijvoorbeeld bij de zes maanden oude Kubeni. Zijn biologische moeder is verslaafd aan de harddrug tik (chrystal meth), dus Kubeni werd verslaafd geboren. “Hij huilde niet, maar krijste en wilde niet vastgehouden worden. Elk kind heeft een andere benadering nodig. Gelukkig hebben we de ervaring en expertise in huis om altijd zorg op maat te verlenen”, aldus MAMA Tahiyya.

Aandacht voor speltherapie

Een van de peuters die worden opgevangen door de MAMAS van New BeginningZ laat haar stralende lach zien.

Alle zorgmomenten, zoals het geven van een flesje melk, zijn belangrijk. Bij New BeginningZ is veel aandacht voor speltherapie, een vorm van psychotherapie waarbij kinderen door middel van spel worden geholpen zich te uiten en trauma’s te verwerken. Ook leren de kleintjes spelenderwijs het ontwikkelen van de fijne motoriek. MAMA Tahiyya: “We begeleiden ze stap voor stap, op hun eigen tempo.”

Familiehereniging of adoptie

In de afgelopen jaren zijn bijna 1000 kinderen (tijdelijk) liefdevol opgevangen door New BeginningZ. Sommigen worden herenigd met familie, voor anderen worden liefdevolle adoptieouders gezocht in Zuid-Afrika. In beide gevallen begeleiden de MAMAS dit traject intensief. MAMA Tahiyya: “Deze baby’s hadden een hartverscheurende start in het leven, maar krijgen nu een mooie tweede kans. Ik zie kinderen zoals Kubeni hier opbloeien en tot rust komen. Dat geeft me de kracht en energie om nog meer kwetsbare baby’s te helpen.”