Hoofdinhoud

24-11-2020

De zon gloort aan de horizon tussen de glooiende heuvels in de Ofafa Valley in Kwazulu Natal. In de verte loeien de koeien, vanaf het erf klinken de geluiden van spelende kinderen. De 41-jarige Batheni zit buiten voor haar rondavel, een rond hutje met een rieten dak, op een kleine plastic stoel. In haar schoot liggen lapjes stof in alle kleuren van de regenboog. Voorzichtig haalt ze de naald door de stof. Het mondkapje is bijna af. 

De schuchtere Batheni is een van de 25 deelnemers aan de handwerkgroep van Woza Moya. De vrouwen wonen verspreid over het afgelegen plattelandsgebied, op soms wel twintig kilometer afstand. De armoede in deze regio is extreem. Voorzieningen zijn er haast niet en de meerderheid van de mensen is werkloos en ongeschoold.

Praten over problemen

Eén keer per maand haalt een chauffeur van Woza Moya de plattelandsvrouwen met een busje thuis op. Bij Woza Moya maken ze dan in een grote ruimte achter de naaimachine de mondkapjes af. “Onze handwerkers praten veel met elkaar tijdens het samenwerken. Ze kunnen hun problemen delen, maar vertellen ook hoe het met hun kinderen gaat,” vertelt MAMA Benedite (53), coördinator van de handwerkgroep. “Zo kunnen we op afstand toch een oogje in het zeil houden.” 

Die extra aandacht is nodig volgens MAMA Sue, oprichtster van Woza Moya. “De mensen in de omringende dorpen werken veelal als landarbeider, of ze verkopen spulletjes langs de straat. Tijdens de lockdown viel al het werk in één keer weg. Mensen konden de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Het leverde veel stress op. Daarbij zaten mannen, vrouwen en kinderen ineens de hele dag op elkaars lip. We zagen een forse toename van huiselijk geweld in de regio.”

Meer zelfvertrouwen

In de handwerkgroep verdienen de vrouwen een beetje extra inkomen. Meestal maken ze stoffen knuffels die verkocht worden aan toeristen, maar er is sinds maart geen nieuwe bestelling binnengekomen. De vrouwen zijn blij dat ze in ieder geval de mondkapjes kunnen naaien. “Ik ben trots op wat ik maak,” vertelt Batheni lachend. MAMA Benedite knikt instemmend. “Hun zelfvertrouwen is gegroeid.” 

De mondkapjes worden gemaakt in opdracht van Kinderfonds MAMAS. Naast Woza Moya verdienen ook vrouwen bij Refugee Children’s Project, Valoyi, Etafeni en Breede Valley APD hierdoor extra inkomen. De mondkapjes zijn gratis verdeeld onder de 2.000 MAMAS.