Hoofdinhoud

15-05-2021

MAMA Ingrid weet als geen ander wat het betekent om in extreme armoede op te groeien. “Ik heb als kind regelmatig meerdere dagen niet te eten gehad. Ik weet hoe het voelt om nergens heen te kunnen en niemand te hebben die je om eten kunt vragen.” Nu zet MAMA Ingrid zich met haar project Inspire dag en nacht in voor de allerarmste kinderen op het Swartlandse platteland.


Tweederde van de allerarmste kinderen in Zuid-Afrika, leeft op het platteland. Een keiharde werkelijkheid. Want als je ongeletterde ouders verslaafd zijn aan alcohol, je familie uit huis wordt gezet als jij niet meewerkt op het land, er geen eten is, je dagelijks wordt geslagen en je zo afgelegen woont dat geen instantie ooit in de buurt komt, dan ben je als kind volledig aan je lot overgelaten. Het is helaas de realiteit in de regio Swartland, waar MAMA Ingrid zich inzet voor kinderen die door niemand anders worden opgemerkt.

Geboren met beperking

“Veel kinderen op het platteland worden geboren met fysieke en mentale beperkingen omdat hun moeder dronk tijdens de zwangerschap”, vertelt MAMA Ingrid. ”De kinderen worden vaak mishandeld, seksueel misbruikt en verwaarloosd. En ze kunnen bij niemand terecht voor hulp. Wij creëren een veilige plek waar de kinderen zeker zijn van een dagelijkse maaltijd, hulp krijgen bij het maken van huiswerk, rolmodellen hebben, kunnen spelen, leren en plezier hebben. Waar ze zelfvertrouwen krijgen, leren zelfstandig te zijn en een eigen inkomen kunnen genereren. Zodat ze uit de spiraal van armoede kunnen breken die hun familie al generaties lang vasthoudt.”

Werken aan weerbaarheid

MAMA Ingrid werkte jarenlang bij een andere organisatie voor kinderen op het platteland. Die ervaring zet ze nu in bij haar eigen project. Vanuit een oude, vervallen boerderij zet ze programma’s op voor de kinderen die op de boerderij wonen, en kinderen uit de omgeving. Kinderen die anders volkomen kansloos zouden zijn. Speciale aandacht is er voor tieners. “Zij moeten zichzelf leren kennen en ontdekken waar ze goed in zijn”, vertelt MAMA Ingrid. “Ze hebben behoefte om te praten, hebben lichamen die veranderen. Veel meisjes hebben te maken met seksueel misbruik. Wij bereiden ze voor op een zelfstandig leven en werken met ze aan weerbaarheid, motivatie en zelfvertrouwen. We helpen ze om ontwikkelde, gezonde en financieel onafhankelijke volwassen te worden die zelfvoorzienend zijn en kunnen bijdragen aan het doorbreken van de spiraal van armoede in hun familie, hun gemeenschap en uiteindelijk: hun land.”