Hoofdinhoud

30-06-2023

Wie deze goedlachse Zuid-Afrikaanse radio-dj ziet, zou niet verwachten dat hij als tiener verstrikt was in een wereld van bendes en drugs. Het was MAMA Heidi die hem uit die wereld wist te halen en hem een kans gaf op een toekomst. Sazi greep die kans met beide handen aan. Als 28-jarige ontmoet hij MAMA Heidi opnieuw, om haar ten overstaan van al zijn luisteraars te bedanken voor haar liefdevolle zorg.

Opgroeien tussen de jeugdbendes

Achter de brede lach van Sazi schuilt een verdrietig verhaal. Hij groeide op in een sloppenwijk van Kaapstad. Te midden van bendegeweld, alcohol en drugs. “Ik had drie jeugdvrienden. Ze zijn alle drie lid geworden van jeugdbendes en binnen een paar jaar overleden door bendegeweld.” Ook Sazi’s toekomst was uitzichtloos.

NorSA brengt hoop

MAMA Heidi van NorSA trof de 12-jarige Sazi helemaal alleen aan in een van de vele sloppenwijken rond Kaapstad. Ze zag dat hij hulp nodig had en liet hem niet meer los. Vanaf dat moment veranderde Sazi’s leven. MAMA Heidi nam hem onder haar liefdevolle vleugels. Ze zorgde ervoor dat hij naar school kon, gezond te eten kreeg en veilig was. Ze liet hem zien dat het leven vol mogelijkheden zit en wat voor persoon hij kon worden. Ze was er voor hem, totdat hij op eigen benen kon staan.

MAMA Heidi zag mij echt

Nu, zestien jaar later, zegt Sazi vol overtuiging: “Als ik de weg was ingeslagen die al zo dichtbij was, was ik er nu niet meer geweest.” Wat een contrast met zijn leven nu. Sazi is een succesvolle radio-dj en vooral: trots op de man die hij geworden is, dankzij de steun en liefdevolle begeleiding van MAMA Heidi. Sazi denkt vaak terug aan de verkeerde keuzes van zijn vrienden. Hij vraagt zich af wat er gebeurd zou zijn als de MAMAS ook op hun pad waren gekomen.

De 28-jarige radio-dj is het levende bewijs: de MAMAS helpen de meest kansarme kinderen uit de gevangenis van armoede te ontsnappen en hun dromen waar te maken. “Mijn grootste wens? Dat elk kind in Zuid-Afrika, of eigenlijk waar dan ook ter wereld, iemand ontmoet die hen écht ziet. En als het nodig is, hun leven net zo kan veranderen zoals MAMA Heidi dat bij mij heeft gedaan.”