Hoofdinhoud

25-07-2017

MET EIGEN OGEN…

… ZIEN WE

hoe township-bewoners van Kliptown (Soweto) met grof geweld in opstand komen tegen de falende overheid. Ze eisen huizen, water, stroom, riool, banen. Met brandende banden op straat. Stenen naar de politie. We kunnen er nog net langs, en glippen het centrum van PUSH binnen. Eén van de MAMAS houdt de wacht bij de ingang. En binnen? Veilige kinderen! En juffie Lyanne die de kinderen extra veel laat zingen, zodat ze de sirenes en het geschreeuw buiten niet horen. De geur van stoofvlees en rijst komt uit het keukentje. En de kinderen zijn dolblij met de prachtige knuffels die we meebrengen uit Nederland. Hier komt het goed.

… ZIEN WE

hoe kinderen vooral kind kunnen zijn. Hier hebben de MAMAS van Swa Vana een speeltuin gebouwd, achter de waslijn… De kinderen zijn er de baas!

… ZIEN WE

de wanhoop in de ogen van moeder Baset (27) en dochter Tumi (12) die beiden aids hebben. Geen inkomen, geen stroom, geen water, geen voedsel. Alleen maar vermoeidheid en een lijf dat elke dag meer pijn doet. Ze wonen pal naast het Kruger Park. Zonder perspectief. Wat doen de MAMAS? Moeder krijgt nu elke dag support van de MAMAS. Dochter is welkom in het programma, met huiswerkbegeleiding, sport en elke dag goed eten. Belangrijk, want zonder goed eten werken de aidsremmers niet. Het begin is er, maar hun weg is nog lang.

… ZIEN WE

… ZIEN WE MAMA Pontso van Swa Vana met één van de honderden kinderen die dankzij haar weer een toekomst hebben. Daarom steunen wij onze 1.400 heldinnen; de MAMAS van Zuid-Afrika!

… ZIEN WE

hoe kleine Steven (staand, 9) uit huis geplaatst werd. Wij waren erbij. Een catastrofe. Zijn oma (l) verloor al zes van haar zeven dochters aan aids. Haar laatste dochter ligt binnen op een matje en heeft ook niet lang meer. Oma is boos, zwaar getraumatiseerd, onherstelbaar beschadigd. Steven werd steeds meer het slachtoffer. Ter plekke besluit de MAMA hem zelf in huis te nemen. 

… ZIEN WE

dat vooral kinderen van vluchtelingen het zwaar hebben. Maar de MAMAS van het Refugee Children’s Project in Johannesburg doen wat ze kunnen. Meer dan honderd prachtige kinderen krijgen er elke dag zorg, onderwijs en… heerlijk te ten. Kun je gelijk even bijpraten! 


… ZIEN WE

hoe de MAMAS van New BeginningZ tientallen baby’s liefdevol verzorgen. Totdat er adoptieouders gevonden worden. Aan de rand van de township van Laudium (Pretoria) staat New BeginningZ van MAMA Tahiyya. De korte geschiedenis van deze kindjes is héél zwart, met veel verwaarlozing, geweld, misbruik en prostitutie. Geen enkele moeder staat haar kind zomaar af. De keuken staat vol met tientallen flesjes. Elk met zijn eigen receptje erbij: glutenvrij, aidsremmers, extra vitaminen, medicatie etc. En de MAMAS van New BeginningZ lopen – zoals eigenlijk altijd – met een grote glimlach rond: dit is hun missie, dag en nacht, zeven dagen per week!