Hoofdinhoud

04-10-2017

“Zondag hebben we medicatie uitgezocht, zakjes gemaakt en geteld zodat we de rest van de week vooruit kunnen. Maandag zijn we naar Njengabantu gereden, waar één van de projecten van Letcee zit. Daar aangekomen zien we zo’n 40 kinderen met moeders op stoeltjes aan de kant zitten wachten op ons; dat wordt snel opzetten en aan de slag! MAMA Kitso neemt alle vrijwilligers van MCC, Letcee en het ziekenhuis bij elkaar en laat ons in een driehoek staan om de samenwerking tussen de drie organisaties te symboliseren. Na wat mooie woorden zijn we er klaar voor en gaan we beginnen!”

“Er komt meteen een bewusteloos kind binnen. Later blijkt dat het kind een stuip heeft doorgemaakt en bekend is met epilepsie. Al snel loopt het al aardig vol met heel veel kinderen en worden de rijen –  ondanks dat we als een speer gaan – langer en langer. Halverwege de ochtend ontstaat er een opstopping bij ons derde station voor bloedprikken. Snel komt er een arts bij waardoor de doorstroom er weer is. Deze arts, Erica, spreekt Zulu doordat ze 6 jaar in het gebied heeft gewerkt. Er is een heel mooi moment als een meisje haar met haar beide handjes aanraakt op haar wangen en steeds dichterbij komt en uiteindelijk een kus geeft. Zo ontzettend mooi en ontroerend om te zien! We zien zoveel kinderen en gaan zo snel dat we rond 14.00 uur al ruim 200 kinderen hebben gecheckt.”

“De samerking met Letcee verloopt erg goed. Wat een inspirerende vrouw is MAMA Mary James. Ze kan uitstekend vertellen wat de grootste problemen zijn voor de kinderen in deze regio, heeft veel ervaring en het is mooi om te zien wat voor goed werk Letcee doet. MAMA Kitso pakt direct probleemsituaties met specifieke kinderen op en doet waar nodig navraag bij haar team, dat snel terugkoppelt wat er bekend is over de kinderen.  Zo kunnen we goed beoordelen of en naar wie we deze kinderen moeten verwijzen.”

“Om 16.00 uur hadden we alle kinderen gezien, in totaal zo’n 250! Het waren er zoveel dat we bijna door een deel van onze medicatie heen waren, stress! Er is op dit moment een uitbraak van Scabiës, ofwel schurft, waardoor we vooral door die medicatie bijna heen zijn. Maar we gaan kijken of er iets geregeld kan worden; dat komt vast goed. We sluiten weer af met het vormen van een driehoek met alle vrijwilligers. Samen zingen en dansen we onder leiding van de nurses en na wat mooie woorden van MAMA Kitso, sluiten we de dag af. Wat een geweldige dag was het!”

“Terug in het guesthouse staat ons een heerlijke maaltijd te wachten. Daarna gaat iedereen verder met zijn of haar taken zoals medicatie tellen, medicatie bestellen, gegevens invoeren in de computer en alles gereed maken voor de volgende dag. MAMA Kitso verwacht voor morgen zo’n 500 kinderen, dus dat wordt wat!”

MCC werkt sinds 2014 samen met Kinderfonds MAMAS. Ieder jaar bezoeken zij via ons een MAMA-organisatie. Dit jaar is dat Letcee; daarmee maakt MCC een groot verschil voor vele honderden kinderen uit de afgelegen gebieden rond Greytown in Kwazulu Nata, vertelt MAMA Mary James: “Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is niet lopend te bereiken en ander vervoer hebben de mensen hier niet. De kinderen zien alleen een dokter in urgente gevallen. De mogelijkheid om eens helemaal gescreend te worden, gratis en op loopafstand, is uniek.”