Hoofdinhoud

10-10-2018

Bij project Letcee kregen honderden kinderen de afgelopen dagen medische zorg van de vrijwilligers van Medical Checks for Children (MCC). Een unieke kans voor de kinderen die maar zelden een dokter zien. 

MCC werkt sinds 2014 samen met Kinderfonds MAMAS. Ieder jaar bezoeken zij via ons een MAMA-organisatie. Net als vorig jaar is MCC dit jaar bij Letcee geweest. Daarmee maakt MCC een groot verschil voor vele honderden kinderen uit de afgelegen gebieden rond Greytown in Kwazulu Nata, vertelt MAMA Mary James: “Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is niet lopend te bereiken en ander vervoer hebben de mensen hier niet. De kinderen zien alleen een dokter in urgente gevallen. De mogelijkheid om eens helemaal gescreend te worden, gratis en op loopafstand, is uniek.

MCC-vrijwilligster Femke vertelt haar verhaal.

Maandag 1 oktober
“Op maandag, 1 oktober, zijn we gestart met de checks!
Een mooie zin die mij is bijgebleven de gehele week.

“We are there for he kids, not for our emotions”

by Iris (powermama)


Het werd de eerste dag  niet zo druk als verwacht. De reden was dat de “pensions” uitbetaald werden. We zagen de rijen hiervoor al in het dorp bij het postkantoor. Jammer natuurlijk, want we zijn er nu en dan willen we natuurlijk zoveel mogelijk kinderen zien. Echter was het ergens ook wel fijn om zo de MCC carrousel te leren en het was een hele warme dag.

Mooi om te zien dat de kinderen hier slim en bijdehand zijn. Bij het tandenpoetsen was er een slim jongetje. Iris, een van de MAMAS, vertelde dat je goed je tanden moet poetsen, omdat je anders gele tanden krijgt. Echter, ons “oefengebit” heeft ontzettend gele tanden! Iris pakte dit goed op door een wedervraag te stellen: “Waarom denk je?”. “Omdat deze niet goed gepoetst worden.”

We hoorden een triest verhaal van een kind met epilepsie. Ze is van school gegaan omdat ze gepest werd. Ook een leraar vertelde haar dat het inderdaad beter was om thuis te blijven. Gelukkig wordt dit meteen opgepakt; een van de MAMAS zal op huisbezoek gaan.

Dinsdag 2 oktober
Op dinsdag hebben we kinderen gezien die veel zieker waren en helaas hebben we hier ook aangrijpende verhalen gehoord.
Zo hebben we een jongen gezien die allebei zijn ouders heeft verloren aan aids. Zijn moeder is heel recent overleden. Ter plekke is deze jongen op HIV gecheckt en hij blijkt besmet te zijn. Zo heftig voor deze jongen. HIV is tegenwoordig behandelbaar, maar door het verlies van zijn ouders staat dit voor hem gelijk aan een doodvonnis.

Ook was er vandaag een albino kindje. De moeder was erbij en fijn te zien hoeveel ze van het kind houdt. Echter vroeg ze om hulp, omdat ze de zorg niet aankan. Het kind is blind, heeft huidkanker en echt goede en gespecialiseerde hulp nodig. Er is gevraagd of het kind in het weeshuis kan van de eigenaar van het guesthouse, maar dit kan alleen een tijdelijke oplossing zijn, omdat daar niet de hulp is die een blind kind nodig heeft. Letcee zal dit verder opvolgen.

We merken op deze checklocatie wat voor grote invloed het gebrek aan voldoende water heeft. Dit zorgt voor een slechte hygiëne. We zijn veel scabiës en acute worminfecties tegengekomen. Het positieve is dat Kitso dit direct oppakt en opvolgt met degene die het water levert.

Woensdag 3 oktober
Hoe warm het de eerste twee dagen was, zo koud is het op de derde dag! Van 35 graden naar 7 graden en regen. Wat kan het weer hier omslaan! De kinderen en caretakers wachten zonder te mopperen in de kou. Veel laagjes kleding die ze aan hebben. De uit Nederland meegenomen kleding en gebreide mutsjes zijn hier dankbaar in ontvangst genomen. Dit was tevens een locatie waar MCC vorig jaar heeft gecheckt. Goed om te zien dat hele families die vorig jaar scabiës hadden nu helemaal schoon zijn!

We hoorden wederom een aangrijpend verhaal: we hebben drie kinderen gezien waarvan de moeder weg was. Ze ging haar uitkering ophalen en is niet thuisgekomen. Waarschijnlijk heeft ze het geld uitgegeven aan alcohol en is dronken geworden. Geen idee of en wanneer ze terugkomt. De kinderen, de oudste is 11 jaar, zijn op zichzelf aangewezen. Onvoorstelbaar. Kitso gaat ervoor zorgen dat een fieldworker van Letcee de kinderen gaat opzoeken.

Donderdag 4 oktober
Ik denk dat voor het gehele team de donderdag de meeste indruk heeft gemaakt. Pal naast een luxe golfbaan ligt een compound. De mensen die hier wonen leven in onvoorstelbare armoede. Geen stromend water, geen geld, kleine hutjes, slechte hygiëne, één waterpunt voor de gehele compound. Alleen degenen met een beetje geld hebben een WC-huisje. Anderen gaan de bossen in. Erg heftig wat we hier hebben gezien. Gelukkig was de Toy Library-bus van Letcee er ook. Dit is een bus met speelgoed en wordt gerund door een super enthousiaste jongeman. Hij speelt met de kinderen, ze kunnen zich weer even kind voelen.

De middag hebben we met een mooi stukje Zuid-Afrikaanse natuur afgesloten. Kitso vond het belangrijk dat we na de ellende van de ochtend, ook het mooie Zuid Afrika zouden zien. En mooi was het zeker!

Vrijdag 5 oktober
De laatste dag hebben we gecheckt in de “Coloured Village”; een soort kinderdagopvang in de sloppenwijk van Greytown. Drie jaar geleden was MCC hier voor de eerste keer. De kindjes waren toen in een slechte gezondheid, waren apathisch. Erg vergelijkbaar met de kinderen die we gisteren hebben gezien. Nu, twee jaar later, zien we hier een geweldige verbetering! De kinderen lachen, dansen, zingen en zien er goed uit. Vanuit Letcee krijgen de kinderen hier ontbijt en na school krijgen ze ook te eten. Ook worden ze creatief gestimuleerd. Zo mooi om te zien! Het eerste jaar was er één vies WC huisje, met het bekende gat in de grond. Het soort WC dat we de gehele week op de scholen hebben gezien. Nu is er een toiletblok gebouwd met echte WC’s die kunnen doorspoelen. En er zijn computers in het lokaal. Een grote vooruitgang. Dit geeft hoop. Ooit is Letcee hier gestart met een enkele container van waaruit er voor de kinderen gekookt werd. Nu is er zoveel meer en dit doet de kinderen zichtbaar heel veel goeds. Dit is ook hard nodig op de locatie waar we gisteren waren. Hopelijk krijgt Letcee het voor elkaar daar ook te starten met, in eerste instantie, het plaatsen van een container van waaruit eten wordt gemaakt en daarna geleidelijk steeds meer aanpassingen.

Na het checken op deze laatste dag zijn we culinair verwend en hebben we een dansvoorstelling van de kinderen gekregen. Eerst traden de meisjes op met de bekende Zulu dans. Daarna kwam de gettoblaster tevoorschijn en hebben de jongens ons hun moves laten zien. Heel leuk! Een mooie afsluiting van de checkweek en met veel goede hoop voor de toekomst van onze missie hier in Zuid-Afrika.”

Femke