Hoofdinhoud

21-06-2017

Grace Lubisi is sinds oktober 2016 dé MAMA van onze partner-organisatie Rearabilwe. Jarenlang heeft ze maatschappelijk werk gedaan in een ziekenhuis voor patiënten met aids en hiv. Ook in haar rol als MAMA krijgt Grace met aids te maken. Dit keer in de vorm van weeskinderen die hun ouders zijn verloren aan de verwoestende ziekte. MAMA Grace geeft ze de liefde die zij missen.

Vanuit Daveyton/Etwatwa en Tsakene, twee townships in de provincie Gauteng waar Rearabilwe actief is, biedt MAMA Grace hulp aan kwetsbare kinderen. Daar zitten veel kinderen bij zonder moeder of vader. Vaak omdat hun ouders aan aids zijn overleden. Ze zijn op zichzelf aangewezen en velen van hen moeten ook nog voor broertjes en zusjes zorgen. Deze kindgezinnen hebben geen enkel inkomen en zijn niet veilig in de sloppenwijken.

MAMA Grace helpt de kinderen met praktische zaken en geeft ze te eten. Zo kan ze écht iets betekenen voor de kinderen in de sloppenwijken. Maar ook door ze liefde te geven “Omdat de kinderen hun ouders kwijt zijn geraakt, krijgen ze helemaal geen liefde. Ze missen een rolmodel en ik ben blij dat ik in dat gat kan springen.”

Daarnaast is er aandacht voor verliesverwerking.“We hebben ruimtes voor therapeutische gesprekken met de kinderen, om ze te helpen met hun rouw om te gaan. Ze kunnen er ook praten met kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.”

De problemen van armoede zijn groot. MAMA Grace heeft veel armoede gezien toen ze opgroeide. Naast verwoestende ziekten als aids gaat armoede ook gepaard met problemen als verwaarlozing, onbegrip en zwaar alcoholgebruik.

MAMA Grace was nog maar tien jaar oud toen ze besloot dat ze mensen wilde helpen. Het kwam door haar dove nichtje dat plotseling uit huis werd geplaatst. Ze was dol op haar nichtje. Van de ene op de andere dag werden de meisjes uit elkaar gehaald omdat het nichtje naar een instituut voor doven en blinden werd gestuurd. “Haar moeder was overleden en haar vader was als alcoholist niet in staat om voor zijn dochter te zorgen. Het was bijzonder pijnlijk om haar te zien vertrekken.”

Twaalf jaar lang heeft ze maatschappelijk werk gedaan in een ziekenhuis waar ze mensen hielp met aids, hiv en tb. Ze heeft ook met gehandicapte mensen gewerkt. Haar taak was ervoor te zorgen dat hun uitkeringen niet door familieleden werden misbruikt.

De energie om dit werk te doen put Grace uit het verschil dat haar hulp maakt in de gemeenschap. “De impact die we hebben motiveert om door te gaan. De uitdrukking op de gezichten van de kinderen is niet in woorden uit te drukken. Rearabilwe heeft heel veel positieve impact in het leven van deze kinderen. En daar doe ik het voor!”