“Kom hier en ik zorg voor je. Ik ben er voor jou. Dat een kind weet: ik doe ertoe en iemand geeft om mij, is zó belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen”, zegt professor Erik Scherder, Nederlands meest bekende breindeskundige. “En dat is precies wat de MAMAS doen. Zij zijn fenomenaal belangrijk.”
“Warmte en geborgenheid, reken er maar op dat dát neuro is.” In zijn werkruimte van de Vrije Universiteit vertelt de hoogleraar neuropsychologie enthousiast hoe belangrijk liefde is voor de groei van het brein. “Hoe hoger de kwaliteit van de witte stof in de hersenen, hoe beter de werking. Daarom is het belangrijk dat de witte stof en verbindingen in de hersenen een optimale kans krijgen.”
“Als een kind opgroeit met liefde worden verbindingen in de hersenen sterker. Er komen meer contactpunten. Zonder liefde en veiligheid ontstaat er juist schade en neemt de kwaliteit af. Stress, en die ís er zonder eten, liefde van familie of binding met vriendjes, heeft een grote impact op de witte stof en verbindingen. Terwijl die verbindingen juist helpen je impulsen te beheersen. Het zorgt ervoor dat je kunt meeleven met anderen. Het houdt angst in bedwang en helpt bij het begrijpen van taal. Eigenschappen die ieder kind hard nodig heeft.”
Een kind heeft ook uitdaging nodig
Naast die liefde en geborgenheid is er nog iets heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen: uitdaging. Want als een kind wordt uitgedaagd, werken de hersenen optimaal. “Denk aan op school je best doen, meehelpen de plantjes in de tuin zetten, sporten, muziek. Alles wat je aan nieuwe prikkels kunt aanbieden.” Moederliefde gaat dus nadrukkelijk niet over het zo makkelijk mogelijk maken, volgens de professor: “Een kind ergens moeite voor laten doen, is eigenlijk super menslievend.”
Gelukkig zijn er de MAMAS. “De liefde, warmte en geborgenheid van de MAMAS is essentieel om de hersenen, en dus het kind, de beste kans te geven”, aldus professor Scherder. “Zodat zij een eerlijke kans krijgen op een goede toekomst. Dat is wat je hoopt voor elk kind.”
Fotograaf foto Erik Scherder: Daan Brand