Hoofdinhoud

25-07-2018

En dan ben je 18. Officieel volwassen. ‘Losgelaten’ uit de jeugdzorg. En dan? Het was een zorg voor MAMA Tia en MAMA Louise van project Thamsanqa. Speciaal voor 18+ meiden die nog zorg en begeleiding nodig hebben op hun weg naar zelfstandigheid, opende dit project een nieuwe woongroep. De meiden worden er door de MAMAS klaargestoomd voor de ‘echte’ wereld.

In mei ging hij open: de nieuwe woongroep van Thamsanqa in de sloppenwijk Motherwell. In een huis in het midden van een woonwijk wonen meiden van 18 jaar en ouder terwijl zij zich voorbereiden op een zelfstandig bestaan in de ‘grote, echte wereld’. Doel van de woongroep is deze jonge vrouwen te helpen om binnen een aantal jaar op eigen benen te staan. “Het gaat om meiden die nog te kwetsbaar zijn om zelfstandig te wonen”, vertelt MAMA Louise. “Als we onze ogen zouden sluiten en hen ‘los’ zouden laten, waar zouden ze heen moeten? Terug naar het leven waar we hen juist van probeerden te redden toen ze voor het eerst bij Thamsanqa kwamen? Terug naar armoede, misbruik, prostitutie, overleven? Wij willen deze meiden pas loslaten wanneer zij er echt klaar voor zijn.”

7 meiden en 2 baby’s

In de woongroep wonen inmiddels 7 meiden en 2 baby’s, want 2 van hen zijn al moeder. Allemaal komen ze uit de sloppenwijken, groeiden ze op in armoedige omstandigheden en in gebroken gezinnen. Voor lange of kortere tijd woonden ze in pleeggezinnen van Thamsanqa, maar daar zijn ze in deze levensfase niet meer op hun plek. In de woongroep krijgen ze meer verantwoordelijkheid en worden ze gericht begeleid bij het starten van een opleiding en het vinden van een baan.

Persoonlijk ontwikkelplan

Elk van de meiden heeft een persoonlijk ontwikkelplan, waarin het pad naar zelfstandigheid is uitgestippeld. MAMA Louise somt op: “Eén van hen doet schoonmaakwerk bij ons op kantoor tot ze klaar is voor een cursus of studie. Twee van de meiden zijn net gestart met een vaardigheidstraining bij Shoprite (Zuid-Afrikaanse supermarktketen). Eén van hen werkt in onze peuterschool, ze is fantastisch met kleine kinderen en start binnenkort een opleiding ECD (Early Childhood Development). Weer een ander volgt een cursus voor schoolverlaters om haar achterstand in te halen. En zo hebben we voor iedere jonge vrouw een plan dat past bij haar kwaliteiten en talenten.”

Lange adem

De woongroep wordt gerund door een huismoeder, maar de jonge vrouwen doen zoveel mogelijk zelf. Zo is elk van hen een dag in de week verantwoordelijk voor het huishouden en een andere dag voor de warme maaltijd. Eens per week zitten ze samen met een MAMA om tafel om door te praten over hoe het gaat. “Deze meiden hebben al veel meegemaakt”, vertelt MAMA Louise. “Veel van hen worstelen met trauma’s. We begeleiden hen met al onze liefde, ook wanneer hun gedrag moeilijk is. We hebben hen in hun tijd bij Thamsanqa al meer ‘tweede kansen’ gegeven dan je je kan voorstellen… Wat zij nodig hebben, is dat we bij hen blijven en in hen blijven geloven. Wat is het dan prachtig om hen volwassen en verantwoordelijk te zien worden!”

Huur = startkapitaal

Zodra de meiden eigen inkomsten hebben, betalen zij ‘huur’. Maar… deze maandelijkse bijdrage gebruikt Thamsanqa niet voor de woonlasten. Het project zet het geld op een persoonlijke spaarrekening van de betreffende jonge vrouw. “Het geld krijgen ze terug op het moment dat ze het huis verlaten. Zo hebben ze een startkapitaal voor bijvoorbeeld een huurvoorschot of de aanschaf van meubelen.”