Hoofdinhoud

18-12-2020

Door de coronacrisis en de ingestorte economie die daarop volgde, hebben heel veel mensen in Zuid-Afrika hun baan verloren. Zoals zo vaak worden de zwaksten het hardst getroffen. Veel mensen kwamen per direct op straat te staan en kunnen hun baan als tuinman of schoonmaker niet meer uitoefenen. Geen werk betekent vervolgens vaak geen of slecht eten. Daarnaast zijn de prijzen in de supermarkt, zoals van een zak rijst of pap, gestegen.

De MAMAS hebben de afgelopen maanden vele duizenden gezinnen bijgestaan met voedselpakketten. Maar dat is geen duurzame oplossing voor de lange termijn. Door zelf groenten en fruit te verbouwen, kan een familie dagelijks gezond en gevarieerd eten. Kinderfonds MAMAS investeert daarom via het MAMAS Noodfonds volop in moestuinen. In gemeenschappelijke moestuinen bij de projecten, maar ook in kleine moestuintjes bij de mensen thuis.

Je eigen groente verbouwen, het is een belangrijke stap in het bestrijden van honger. Daarnaast maakt het mensen onafhankelijk, ze nemen zelf de regie over de moestuin. Dat is belangrijk voor hun gevoel van eigenwaarde.

Het aanleggen van de moestuinen gaat in drie stappen:

Zaadjes opkweken tot jonge plantjes voordat deze uitgedeeld worden.

Voorlichting over het moestuinenplan, vaardigheden trainen.

Jonge plantjes planten. Irrigeren, bemesten en onderhouden van de moestuin.

Lees meer over het MAMAS Noodfonds