Hoofdinhoud

06-10-2023

“Wauw, wat een liefde en kracht zit er in de MAMAS”, “Het meisje dat haar moeder zo mist en nu liefde krijgt van de MAMAS: prachtig”, “Het verhaal van oma en kleindochter was zo ontroerend. Wat mooi dat de MAMAS helpen”. Het is slechts een greep uit de overweldigende reacties op de uitzending van Tijd voor MAX met de MAMAS van vrijdag 29 september.

Kijkers werden geraakt door het aangrijpende verhaal van de 5-jarige Keni en haar oma. Sinds kort is MAMA Winnie in hun leven. Zij weet hoe het is om op te groeien in extreme armoede: “Ik ben als een leeuwin die mijn kinderen beschermt. Niemand mag meemaken wat ik heb doorstaan.” Ook zagen we de 14-jarige Luthando die haar thuis vond bij de PowerGirls.

De tafel was gevuld met bijzondere gasten. Mpho Tutu, de jongste dochter van Desmond Tutu, weet als geen ander hoe schrijnend de situatie in Zuid-Afrika nog altijd is. Een uitspraak die velen bij zal blijven, is dan ook: “In Zuid-Afrika zeggen ze: wij zijn niet dom, wij zijn arm.” Kinderfonds MAMAS ambassadeur Nance legde uit waarom de MAMAS haar raken, directeur Joep Verboeket vertelde over de impact die de MAMAS maken en hoogleraar Geertjan Overbeek sprak over wat opgroeien in armoede doet voor de ontwikkeling van een kind. Tot slot deed Berget Lewis een prachtige ode aan haar eigen moeder met het lied ‘Mama’s Song’.

Heeft u de uitzending gemist? Of wilt u nogmaals genieten van de mooie beelden van de MAMAS? U kijkt de uitzending terug op de website van NPO.