Hoofdinhoud

22-09-2023

Op vrijdag 29 september om 17.10 uur waren de MAMAS te zien in Tijd voor MAX op NPO 1. Een tafel gevuld met inspirerende gasten: van Mpho Tutu tot hoogleraar Geertjan Overbeek. En de mooiste verhalen van ‘onze’ MAMAS die levens voorgoed veranderen. 

Bijzondere gasten

Mpho Tutu
Priester, auteur en
activist

Mpho Tutu, de jongste dochter van Desmond Tutu, vertelt over de bijzondere Zuid-Afrikaanse filosofie ‘Ubuntu’ en hoe deze manier van leven ook de MAMAS elke dag drijft.

Geertjan Overbeek
Hoogleraar Algemene Pedagogiek

Geertjan Overbeek vertelt hoe belangrijk hulp van de MAMAS is. Voor de ontwikkeling van kinderen en daarmee óók voor de toekomst van Zuid-Afrika.

Nance
Ambassadeur Kinderfonds MAMAS

Trouwe Kinderfonds MAMAS-ambassadeur en presentatrice Nance reisde onlangs af naar Zuid-Afrika. Zij vertelt over haar bijzondere ontmoeting met de MAMAS.

Berget Lewis
Zangeres

Berget Lewis verzorgt de muziek tijdens deze bijzondere uitzending. De zangeres treedt op met haar toepasselijke lied ‘Mama’s Song’.

Joep Verboeket
Directeur Kinderfonds MAMAS

Directeur Joep Verboeket ziet met eigen ogen hoe schrijnend de situatie in Zuid-Afrika nog steeds is én welk verschil de MAMAS maken. Hij vertelt erover in de uitzending.

Aangrijpende verhalen

Keni en oma

Elke dag is een strijd voor de 5-jarige Keni en haar oma. Er is angst, want als oma overlijdt is Keni alleen. Er is honger, waardoor Keni huilend in slaap valt. Er is amper geld, dus Keni’s droom om naar school te gaan is onhaalbaar. Totdat MAMA Winnie Keni en oma vindt.

Een nieuw thuis bij de PowerGirls

Ook de 14-jarige Luthando groeit op bij haar oma. Toen haar moeder overleed en zij wees werd, veranderde Luthando in een angstig en kwetsbaar meisje. Het PowerGirls-programma maakte voor haar een wereld van verschil.

Ubuntu

Niet delen wat je over hebt, maar delen wat je hebt: dat noemen we Ubuntu. Het is een filosofie die al eeuwenlang onderdeel is van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Oma’s vangen kinderen op die zonder ouders opgroeien. Tienermeiden houden elkaar overeind. En MAMAS geven wat zij hebben. Hoe weinig dat ook is. Deze prachtige manier van leven vormt een rode draad in de Tijd voor MAX uitzending met de MAMAS.

De presentatie is in handen van Martine van Os en Dionne Stax. Kijk de uitzending terug op de website van NPO.