Hoofdinhoud

12-04-2021

Het leven lijkt de 21-jarige Rocky toe te lachen. De vrolijke student zit in het tweede jaar van de opleiding Toerisme Management aan de Universiteit van Johannesburg. Maar dat hij deze weg zou bewandelen, lag zeker niet voor de hand.

Rocky’s ouders vluchten in 2000 uit Congo en komen berooid en getraumatiseerd aan in Zuid-Afrika. Daar wordt Rocky geboren, maar als kind van vluchtelingen krijgt hij geen Zuid-Afrikaans identiteitsbewijs. Hij groeit op in de beruchte binnenstad van Johannesburg, waar vaak meerdere vluchtelingenfamilies één kamertje delen in aftandse gebouwen met veel geweld en criminaliteit.

Focussen op school

Gelukkig is Rocky kind aan huis bij het Refugee Children’s Project (RCP). “De MAMAS en PAPAS werken daar echt vanuit hun hart. Ze stimuleerden mij te focussen op school. Ik was een verlegen kind, maar door RCP ben ik uit mijn schulp gekropen.” Rocky bloeit op en werkt hard, zodat hij toegelaten wordt tot de universiteit. Een droom komt uit. Maar dan slaat de coronapandemie toe en raakt Rocky’s vader zijn winkeltje kwijt. “Ik probeerde moed te houden, maar wist dat ik moest gaan werken om mijn

Hard knokken

Daar steekt PAPA Germain van RCP een stokje voor. Hij vindt een sponsor voor Rocky’s boeken en collegegeld. PAPA Germain kent Rocky al sinds hij vijf jaar was, en is zo opgetogen dat één van ‘zijn’ jongens op de universiteit zit. “Van de meest kwetsbare kinderen maakt ongeveer tachtig procent de middelbare school niet af. We knokken zo hard om deze kinderen een betere toekomst te geven.”

Gelukkig kan Rocky verder met zijn studie. “Ik wil toeristen laten zien hoe mooi Zuid-Afrika is. Iedereen heeft hindernissen in het leven, maar als je hard werkt en er iemand in je gelooft, kun je boven jezelf uitstijgen. Ongeacht waar je vandaan komt,” aldus Rocky.