Hoofdinhoud

13-09-2021

Twee twinkelende ogen kijken aandachtig naar een kleurplaat. De driejarige Sizwe kleurt er kwistig op los. Hij wijst naar MAMA Zandile en toont trots wat hij zojuist heeft gemaakt. “Het is prachtig Sizwe,” zegt MAMA Zandile. Ze lachen samen. Het lijkt een luchtig, alledaags tafereel in dit peuterklasje van project Woza Moya. Maar dit kleine ventje met de heldere blik heeft al veel meegemaakt.

Toen zijn moeder vier maanden zwanger was, overleed Sizwe’s vader. Twee jaar later stierf ook zijn moeder aan de gevolgen van aids. Zijn gogo (oma) nam hem in huis. Sizwe was een angstig, teruggetrokken kind dat niet sprak en niet speelde. Naast die zorgen, vroeg gogo zich af hoe ze nóg een mond moest voeden van haar kleine pensioen.

Gelukkig ‘ontdekte’ MAMA Jana Sizwe en zijn gogo tijdens een rondgang in de gemeenschap. Ze startte gelijk een aanvraag voor kinderbijslag, regelde voedselpakketten en liet Sizwe meedoen in het peuterklasje. Bijna alle projecten van de MAMAS hebben peuterklasjes. Hier leren kleintjes hun eerste woordjes, maar ook sociale vaardigheden en omgaan met emoties. De schuchtere Sizwe kroop er langzaam uit zijn schulp.

Levenslustig ventje

Nu, anderhalf jaar later, heeft de overheid de aanvraag voor kinderbijslag dankzij de tussenkomst van MAMA Jane eindelijk goedgekeurd. Sizwe leert veel extra woordjes van MAMA Fikisile tijdens haar huisbezoeken en speelt volop met de buurkinderen. Gogo ziet hoe haar kleinzoon is opgebloeid tot een levenslustig ventje. Met Sizwe komt het wel goed! Want de MAMAS weten als geen ander: juist de eerste jaren zijn essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Zij laten hem nooit meer los.