Hoofdinhoud

20-01-2022

Bijna alle projecten van onze MAMAS hebben een peuteropvang of een kleuterklasje. Zo willen de MAMAS voorkomen dat de kwetsbaarste kleintjes straks al met een achterstand naar school gaan. Bij de MAMAS leren ze spelenderwijs goed praten, samen spelen, liedjes zingen en hoe ze hun handjes moeten wassen voor het eten. Ook krijgen ze een gezonde warme maaltijd en veel liefdevolle aandacht. Je ziet de kinderen opbloeien, zodat ze goed voorbereid naar de basisschool kunnen. Stevig in hun schoentjes, mentaal weerbaar en lichamelijk gezond.

De scholen in Zuid-Afrika zijn na een lange zomervakantie weer geopend. Een nieuwe lichting staat klaar om verwelkomd te worden door de MAMAS. Afgelopen december mochten deze acht vrolijke wijsneuzen de peuterschool van project New BeginningZ in Pretoria verlaten om nu, in januari, op de ‘grote school’ te beginnen, vol zelfvertrouwen. Een trots moment voor MAMA Annelie. Als je hun koppies ziet, kun je je niet voorstellen waar ze vandaan komen: de wereld van aids, barre armoede en werkeloosheid. Acht bijzondere kinderen! 

Amahle – 5 jaar
Amahle’s moeder is ziek. Ze kan daardoor niet werken of voor Amahle zorgen. Gelukkig heeft Amahle een lieve oma die goed voor haar zorgt. Je vindt haar met een potlood in haar hand. Of ze kliedert met klei. Volgens de MAMAS is ze een slimme meid die altijd meedoet in de groep.

Luan schommelt bij New BeginningZ Laudium

Luan – 7 jaar
Luan woont bij zijn familie in een golfplaten hutje in de sloppenwijk. Zijn moeder is overleden, zijn vader werkt ’s nachts en kan dus niet voor hem zorgen. Omdat zijn moeder dronk tijdens de zwangerschap is hij geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Zijn ontwikkeling loopt achter; hij is te klein voor zijn leeftijd en kan zich niet goed concentreren. Het liefst speelt Luan buiten, lekker rondrennen en met een bal spelen. Dan is hij in zijn element.  

Palesa in haar schoolkleren voor de kleuterklas van New BeginningZ

Palesa – 6 jaar
Palesa, het nichtje van Luan, danst graag. Ze woont samen met haar neefje en hun familie in slechts één kamertje. Haar ouders zijn werkloos. Ze overleven van het kleine beetje geld dat ze bij elkaar sprokkelen door het verzamelen en recyclen van flessen en ander afval in de buurt. Omdat de familie oorspronkelijk uit Zimbabwe komt, hebben ze geen recht op kinderbijslag. Palesa is ook verzot op cartoons. Thuis is er geen elektriciteit, maar in het kleuterklasje tonen ze af en toe een film. De kinderen kijken dan hun ogen uit.  

De vijfjarige Precious kijkt in een boek.

Precious – 5 jaar
Toen ze drie jaar oud was, startte Precious in het peuterklasje. En ze heeft er zoveel geleerd. Ze speelde met blokken, en deelt altijd haar speelgoed met anderen. Ze rende rond en ze vindt het heerlijk om te schommelen. Ze kon even echt kind zijn, weg van de armoede thuis. Haar alleenstaande moeder kan alleen eten op tafel zetten voor haar en haar drie zusjes dankzij de steun van de MAMAS.

Melokuhle speelt met een puzzel

Melokuhle – 5 jaar
Met zijn zelfverzekerde glimlach steelt Melokuhle gelijk je hart. Zijn tekening zijn altijd kleurrijk en prachtig. Hij heeft een ouder broertje, zijn beste vriend. Samen met zijn ouders en neefje woont hij in de naburige township. Volgens de MAMAS is Melokuhle vlijtig en werkt hij hard.

Thandolwethu zit op de schommel bij New BeginningZ

Thandolwethu – 5 jaar
Je zou het niet meteen van haar verwachten, maar Thandolwethu is een echte kletskous. Ze babbelt wat af. Ze geniet ervan om te kletsen, en te tekenen. Thandolwethu woont met zeven (!) andere familieleden in een golfplatenhuisje. Haar twee oudere broers worden na schooltijd opgevangen door de MAMAS en krijgen dan hulp met hun huiswerk.

Rebone in zijn kleuterklas-uniform

Rebone – 6 jaar
Tijdens een huisbezoek kwamen de MAMAS Rebone tegen. Hij heeft een taal- en praatachterstand en krijgt extra hulp. Zijn moeder heeft geen geboortebewijs, waardoor Rebone zelf ook niet ingeschreven kon worden bij de gemeente. Daardoor heeft de familie geen recht op kinderbijslag. De MAMAS zijn hard aan het werk om toch nog een geboortewijs te regelen voor Rebone. Dat zou de familie ontzettend helpen. Rebone speelt graag met speelgoed dat geluid maakt.

Samkelo bladert door een boekje bij New BeginningZ Laudium

Samkelo – 6 jaar
Gelukkig gaat het nu weer goed met Samkelo. Het is een slimme, kleine jongen. Hij zit altijd op het puntje van zijn stoel, want hij leert graag. Maar toen hij pas in het kleuterklasje zat, zagen de MAMAS dat hij ondervoed was. Zijn moeder is chronisch ziek, en zijn vader kan alleen eten op tafel zetten als hij een dag kan werken. Gelukkig kreeg Samkelo van de MAMAS iedere dag een warme maaltijd. Nu kan hij gezond naar de basisschool.