Hoofdinhoud

27-02-2019

Thandeka is elf. Ze zit in klas 5 van de basisschool, wil later politieagente worden, heeft vaak ruzie met haar broer en houdt veel van buiten spelen. Klinkt als een heel gewoon kind van elf, toch? Totdat je deze feiten erbij krijgt: Thandeka’s vader overleed aan aids. Het meisje kan regelmatig niet naar school omdat ze voor haar zieke moeder moet zorgen, of zelf te zwak is. Ze wast haar eigen kleren, en die van haar zusjes. Ze kookt voor het hele gezin op een gevaarlijk kookblik op paraffine. Als er al wat te koken valt, want soms moet ze het dagen achter elkaar doen met niets anders dan een restje aardappelpap…

Samen met haar moeder, broer van 14 en zusjes van 6 en 3, woont Thandeka in een ‘kraal’: een traditioneel Zulu-huisje gemaakt van modder en stro. Thandeka heeft een chronische ziekte, net als haar moeder, waarvoor ze elke dag medicijnen moet gebruiken en goed op haar gezondheid moet letten. Gezond eten is voor haar daarom extra belangrijk. Maar doordat Thandeka’s moeder geen werk heeft, kan het gezin dat niet betalen.

Vorig jaar werd Thandeka ‘ontdekt’ door de MAMAS van Children of the Dawn. Wat is haar leven veranderd! Ze krijgt bij het project nu elke dag versterkte voeding, zodat ze goed kan aansterken. Na schooltijd doet Thandeka mee aan leuke activiteiten, speelt ze met de andere kinderen en wordt ze geholpen bij haar huiswerk. Eens in de maand brengt het project een voedselpakket bij Thandeka thuis, waardoor ook haar broer en zusjes te eten hebben en haar moeder weer op krachten kan komen. 

De familie is dankbaar: er is weer hoop! En Thandeka? Die geniet vooral van het onbezorgde buiten spelen. De MAMAS van Children of the Dawn hebben een last van haar schouders gehaald. Ze mag weer kind zijn!