Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: sterke, indrukwekkende vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. Deze vrouwen organiseren zelf dagelijkse zorg, bescherming, eten, warmte en liefde voor nu al 50.000 kinderen in 59 prachtige projecten. De MAMAS ontfermen zich structureel over de meest kwetsbare kinderen en helpen hen om veilig, gezond, goed opgeleid en sociaal vaardig groot te worden.
Wilt u donateur worden of eenmalig doneren? Klik hier.
Het prachtige Zuid-Afrika kent uitzonderlijke tegenstellingen op terreinen als welvaart, economie, toegang tot onderwijs, gezondheidszorg etc. Dit heeft extreme ontwikkelingen op gebieden als armoede, geweld, sexueel misbruik, criminaliteit en hiv-aids tot gevolg. Op dit moment leven meer dan 10 miljoen kinderen in onmenselijke armoede.
Gelukkig zijn er de MAMAS. De MAMAS zijn vrouwen (en een enkele man) in Zuid-Afrika die niet wegkijken als een kind in nood is, die zich geroepen voelen iets aan de situatie te doen. Zij zijn veelal 10 tot 15 jaar geleden kleinschalig begonnen, simpelweg omdat ze het niet langer konden aanzien. Op de straathoek, in de garage, in de lokale kerk… Met de ambitie, het doorzettingsvermogen en de passie om een veilige plek voor kinderen te realiseren, met begeleiding en liefde. Waar ze huiswerk kunnen maken, veilig kunnen spelen en een bord eten krijgen. Met €5 per maand kunnen de MAMAS één kind redden. Helpt u mee?
De 10 kenmerken van Kinderfonds MAMAS
-
MAMA POWER In Zuid-Afrika nemen vooral vrouwen verantwoordelijkheid. Zij bieden in hun eigen omgeving kinderen in ernstige armoede dagelijkse zorg, veiligheid en liefde.
- Lokaal initiatief Alleen wanneer lokale mensen zelf het initiatief nemen tot hulp, ontstaat er draagvlak in de gemeenschap en heeft het project kans van slagen.
- School=toekomst De MAMAS helpen de kinderen veilig en gezond door hun schooltijd heen, met dagelijks eten, kleding, huiswerkhulp, medische zorg, sport & spel.
- Trouw Een kind uit de armoede redden is altijd een kwestie van trouw en lange adem. Niet alleen een boterham vandaag, maar 18 jaar zorg tot het kind zelfstandig is.
- Samen sterker Alle MAMAS werken in heel Zuid-Afrika onderling nauw samen. Daarmee inspireren ze ook anderen. We noemen dat de Beweging van hoop!
- Zij bepalen De MAMAS bepalen zelf welke zorg en aanpak nodig zijn. Zij weten zoveel beter dan wij wat de kinderen nodig hebben en welke hulp het beste werkt.
- Wij controleren Over de besteding van het geld worden vooraf strikte afspraken gemaakt. Kinderfonds MAMAS ziet met eigen ogen toe op de naleving daarvan.
- Betrokken mensen Kinderfonds MAMAS verbindt betrokken mensen in Nederland (onze donateurs) en in Zuid-Afrika (onze MAMAS), die samen kinderen een toekomst geven.
- Klein en efficiënt We zijn in Nederland een kleine organisatie met acht medewerkers, minimale bureaucratie, maximale betrokkenheid en heel direct contact met de MAMAS.
- Onafhankelijk Kinderfonds MAMAS werkt nooit met subsidies, want subsidies maakt afhankelijk van de politieke ‘waan van de dag’.
“Omdat álle kinderen ónze kinderen zijn!”, zoals onze oprichter Nelson Mandela altijd zei.
Geschiedenis
Kinderfonds MAMAS is in 1999 opgericht op persoonlijk verzoek van Nelson Mandela. "Want de veranderingen in Zuid-Afrika gaan te lang duren voor miljoenen kinderen in armoede. Zonder extra hulp zullen zij niet overleven en het nieuwe Zuid-Afrika niet meemaken,” zei Mandela.
Meer lezen over de geschiedenis? Klik hier.
Missie
Onze missie is om alle Zuid-Afrikaanse kinderen die in ernstige armoede leven, te laten opgroeien onder de vleugels van een MAMA. Kind voor kind. Dorp voor dorp. Omdat alle kinderen ónze kinderen zijn.
Bekijk hier ons Meerjarenbeleidsplan en Policy Framework.
Droom
Kinderfonds MAMAS deelt de droom die elke moeder in de wereld heeft voor haar kind: liefde, zorg en bescherming en daarmee: een eerlijke kans op een toekomst.
Motto
"Armoedebestrijding is geen gebaar van liefdadigheid. Het is hooguit réchtvaardigheid!"
Nelson Mandela
Lees hier meer over Nelson Mandela.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het werk van de MAMAS? Schrijf u nu in voor de digitale nieuwsbrief.