Claudia was twaalf toen haar moeder overleed. Ze bleef achter met haar twee zusjes, de ene acht jaar, de ander nog een baby. Ze hadden niets. Van de ene op de andere dag was kleine Claudia moeder. Het was aan haar ervoor te zorgen dat haar zusjes te eten hadden, veilig waren, gezond bleven. Het was aan haar hen te beschermen tegen het geweld van hun alcoholistische vader, die aanwaaide wanneer het hem uitkwam. Het was aan haar haar zusje naar school te sturen. Zelf had Claudia geen tijd meer voor school. Ze zorgde voor de baby.

De MAMAS veranderen levens

Gelukkig zocht Claudia’s juf contact met de MAMAS van NorSA. De drie meisjes werden meteen opgenomen in het programma en in een pleeggezin geplaatst. Hier werden ze onderdeel van een liefdevolle familie. Hier kon Claudia tot rust komen, rouwen om haar moeder, onbezorgd spelen en naar school gaan. NorSA bleef bij haar, ook toen ze volwassen werd. Ze kreeg de kans te studeren en ging op kamers. Inmiddels is Claudia gediplomeerd peuterjuf en werkt ze zelf bij NorSA. Ze geeft nu andere kwetsbare kinderen een kans op een toekomst.

Claudia’s verhaal is er één van velen. Het laat zien hoe uw steun in al die jaren levens heeft veranderd. MAMA Marietjie: “Als we deze drie meiden niet hadden kunnen opvangen, waren ze onderdeel geworden van de destructieve cirkel van armoede in ons land. Nu hebben ze een goede toekomst en zijn ze deel van een nieuwe generatie. Hun kinderen zullen geen armoede kennen.”

Voor Claudia zelf is het soms onwerkelijk om terug te denken aan die moeilijke tijd. “Waar waren we geweest zonder de MAMAS? Zij trokken mij en mijn zusjes uit vreselijke omstandigheden. Op eigen kracht hadden we het nooit gered. Nu ben ik juf, en ook mijn oudste zusje heeft een stabiele baan. En de baby van toen? Die doet het geweldig op de middelbare school. Ik ben de MAMAS diep dankbaar.”

Steun de MAMAS

De MAMAS ontfermen zich over de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Voor maar 20 cent per dag helpen de MAMAS al één kind. Zorgt u dat zij een kind extra onder hun hoede kunnen nemen?