Een ode aan onze vrouwen

ode aan vrouwen

Eigenlijk is het elke dag Vrouwendag bij Kinderfonds MAMAS. De basis van ons fonds wordt namelijk gevormd door vrouwen. Krachtige, inspirerende vrouwen in Zuid-Afrika die opstaan voor de kinderen in hun land: de MAMAS. Maar ook: de meisjes die opgroeiden onder hun vleugels en de sterke vrouwen van morgen zijn. En laten we vooral de dames uit het bestuur in Nederland niet vergeten, dat zich hard maakt voor de MAMAS en heilig gelooft in wat zij in Zuid-Afrika doen.

Niet meer dan terecht dat wij uitgerekend vandaag drie van hen in het zonnetje zetten. Want onder andere zij maken het verschil en vormen die Beweging van Hoop.

De MAMAS

MAMA Lorna (project PUSH): één van de ruim 1.900 vrouwen in Zuid-Afrika die elke dag weer voor dag en dauw opstaat om voor de meest kwetsbare kinderen te zorgen. In het jaar 2000 kon zij niet langer aanzien wat er gebeurde door de hiv- en aidsepidemie en richtte zij Perservere Until Something Happens (PUSH) op.

“Mijn droom? Een aids/hiv-vrije generatie. Een leven zónder kinderen die met honger naar bed gaan. Doodnormale vrouwen veranderen in vrouwen die een verschil maken. En tegenslagen kunnen veranderen in kansen.”

Een deel van die droom is verwezenlijkt. Met PUSH zorgt MAMA Lorna namelijk voor honderden kinderen. Elke dag weer. Bovendien ziet een nieuwe generatie in dat het leven vol mogelijkheden zit. En dat allemaal door die oerkracht van MAMA Lorna.

Vrouwen van morgen

Faith Yende – student COTD: “Laten we vandaag stilstaan bij wat wij bereikt hebben: ik, maar ook andere vrouwen. En geloven in een wereld waarin élke vrouw veilig leeft en haar dromen waarmaakt.”

Faith Yende groeide op in de provincie Oost-Kaap: een van de armste regio’s van Zuid-Afrika waar het percentage schooluitval ongelofelijk hoog is. Children of The Dawn (COTD) houdt haar op de been. Vanaf 2009 valt Faith Yende onder de vleugels van de MAMAS van COTD. De ijverige student heeft een motivatie waar je u tegen zegt en gaat vol focus op haar doel af: die studie afmaken. En ze loopt op schema. Faith Yende rondt de studie Tandtechniek aan de Tshwane University of Technology bijna af. “Dit lukt mij door het gevoel dat de MAMAS van COTD mij geven: zij geloven in mijn dromen.”

Het bestuur

Ellen Nauta – bestuursvoorzitter Kinderfonds MAMAS
Vanuit haar positie als burgemeester komt Ellen dagelijks in aanraking met heel veel vrouwen. Vrouwen die stuk voor stuk een rol in de samenleving vervullen die onvervangbaar is. Vrouwen die ook hun sporen in de wetenschap, cultuur en bedrijfsleven hebben verdiend. “Naarmate ik ouder word, voel ik mij steeds meer een moederolifant die samen met de andere oudere vrouwen de groep beschermt en verder helpt.” Ze geeft ze het juiste steuntje in de rug en weet er zo zelfs voor te zorgen dat soms nieuwe deuren opengaan.

Na haar lange loopbaan in de internationale samenwerking zet zij zich tegenwoordig vol passie in voor de MAMAS. Ellen spreekt haar bewondering uit over de toewijding, de kracht, het doorzettingsvermogen en de liefde van deze vrouwen. “Zij verdienen zeker op 8 maart heel veel extra zonlicht en een applaus dat nog lang aanhoudt!”

Internationale Vrouwendag

En zo kennen we nog veel meer powervrouwen. Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. De basis van deze dag is gelegd door vrouwen die in de twintigste eeuw opkwamen voor hun rechten. De vrouwen binnen ons fonds vechten niet zo zeer meer voor hun eigen rechten, maar voor de rechten van de kinderen. En strijdvaardig zijn ze!