Hoofdinhoud

27-09-2022

Zes jongens luisteren aandachtig naar PAPA Bob. In dit kringgesprek praten voormalige bendeleden over hun gevoelens en wat ze dagelijks meemaken. Het is een plek waar ze zichzelf mogen zijn, in de wetenschap dat PAPA Bob hen begrijpt. Hij kent de hardheid van de straat en de dagelijkse gevaren van het leven in een township vol armoede. PAPA Bob was vroeger namelijk zelf een bendelid.

Invloed van straatbendes

In township Imizamo Yetho in Houtbaai, vlakbij Kaapstad, hebben straatbendes een enorme invloed op kinderen, op hun families en uiteindelijk op de hele community. Voor een kind dat arm is, rondzwerft op straat en er alleen voor staat, is de verleiding groot om betrokken te raken bij een ‘gang’. Daar is hij onderdeel van een groep… Het gevolg? Criminaliteit, geweld, uitval op school, angst, agressie: het maakt hem tot een kind zonder toekomst. “Toen ik op school zat, hoorde iedereen bij een gang. Je moest een kant kiezen, want je werd hoe dan ook betrokken bij de ruzies. Het was eten of gegeten worden,” aldus PAPA Bob. “Ik zat met een mes in de les, want je wist nooit wie je zou aanvallen. Alleen de criminelen in de township hadden het goed. De rest had dagelijks honger.”

Levenslessen leren

Bob leed onder het bendegeweld en raakte er steeds verder in verstrikt. Gelukkig werkt Ubuntu4All, onder de bezielende leiding van PAPA Burt, in deze township. Met het ‘Gang Related Intervention & Prevention Program’ (GRIPP) maakt Ubuntu4All kinderen bewust van de impact die bendes hebben op hun eigen leven. Het project laat het hen zien dat er ook een andere toekomst mogelijk is. “PAPA Burt sprak met ons, gaf ons eten en leerde ons belangrijke levenslessen”, vertelt PAPA Bob. “Hij liet me inzien dat ik meer kan en wil met mijn toekomst. Hij heeft mijn leven ingrijpend veranderd.”

Vaardigheden

Dankzij de hulp van PAPA Burt maakte Bob zijn school af. Nu leert hij jonge jongens zelf de gevaren van gangs. Ook brengt hij hen praktische vaardigheden bij, zoals het repareren van fietsen of het drogen van biltong, gedroogde reepjes vlees. PAPA Bob is een rolmodel voor de vele jongens in de township die thuis een vader figuur missen. “Ik wil jongens uit hun negatieve omgeving halen en laten zien dat ze kansen hebben. Als je gangster blijft, eindig je of in de gevangenis of overleef je het niet. Kinderen uit gangs halen is soms gevaarlijk werk, maar desondanks het mooiste wat er is.”