Hoofdinhoud

03-08-2021

Deze week bereikte ons vreselijk verdrietig nieuws. Zowel PAPA Fabio van James House als MAMA Asnath van Kurisanani Musina zijn vrij plotseling overleden aan de gevolgen van het coronavirus. PAPA Fabio was een rustige, betrokken leider en stond altijd klaar voor zijn team en de  kinderen die begeleid werden door James House. De hartelijke MAMA Asnath was vaak voor dag en dauw al in de weer. Beiden stelden hun leven in het teken van anderen helpen en vochten voor een beter bestaan van vluchtelingen én kwetsbare kinderen.

James House is op twee plaatsen actief in de Westkaap. De townships van Houtbaai worden gekarakteriseerd door armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en hiv/aids. In deze omgeving biedt James House kinderen een veilige plek en de kans om een beter bestaan op te bouwen. Ook huisbezoeken, trainingen en praktische zaken als gezonde voeding behoren tot de scope van het project. Kinderfonds MAMAS steunt James House Houtbay al sinds 2006.

Een vaderfiguur

PAPA Fabio van James House

De 47-jarige PAPA Fabio stond aan het hoofd van James House en was met zijn stevige postuur maar rustige gemoed een  vaderfiguur voor zijn team én voor de verwaarloosde kinderen uit de townships. Zelf vader van twee tieners, waarvan een kind geboren is met het syndroom van Down, wist hij als geen ander hoe belangrijk het is om kinderen in hun kracht te zetten en hen een eerlijke kans te bieden.

Sinds de start van de coronapandemie is PAPA Fabio non-stop bezig geweest om kinderen met een achterstand te blijven helpen. Dankzij de steun van het MAMAS Noodfonds heeft James House extra hulp, voedselpakketten en later ook de aanleg van moestuinen, kunnen verlenen aan honderden gezinnen. Zo wist James House, ondanks de terugtrekking van enkele Zuid-Afrikaanse sponsors, toch het hoofd boven water te houden.

“PAPA Fabio was een man met visie,” zegt Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS. “Hij betrok zijn team altijd bij zijn plannen en was een echte leider die zich ook kwetsbaar durfde op te stellen. Daardoor was hij ook echt een voorbeeld voor jonge jongens en toonde hij dat je je emoties mag laten zien en niet alleen sterk hoeft te zijn. Het was voor hem heel belangrijk om een gezond project achter te laten, en dat heeft hij ook gedaan. Alleen is hij ons veel te vroeg ontvallen. We zullen hem missen.”

Een toevluchtsoord voor vrouwen en kinderen

Helemaal in het noorden van Zuid-Afrika ligt Musina. Vlak onder de grens is het een plek waar vluchtelingen uit naburige landen stranden. Vrouwen en kinderen moesten zien te overleven in erbarmelijke omstandigheden. Gevlucht, misbruikt, bestolen en gestrand. De MAMAS van Kurisanani Shelter zorgen er sinds 2018 voor veilige opvang en dagelijkse zorg. Zij bieden niet alleen onderdak en voeding, maar begeleiden de kinderen ook naar school en vangen hen op in een naschools programma. Ook regelen de MAMAS medische zorg en traumatherapie, want vaak hebben de vrouwen en kinderen al teveel meegemaakt.

MAMA Asnath (63) stond sinds de oprichting van de Kurisanani Shelter daar aan het roer. “Ze was een verbinder. Daarom leerde ze recent nog twee andere Afrikaanse talen namelijk Shona en Swahili, zodat ze met vluchtelingen die alleen die taal machtig zijn kon spreken,” vertelt Sylvia Mwila, country representative Zuid-Afrika van Kinderfonds MAMAS.

Het kenmerkt MAMA Asnath die bekend stond als warm, vriendelijk en open. Want het was voor haar belangrijk dat deze vrouwen hun verhaal bij haar kwijt konden. “Hoe gruwelijk de verhalen soms ook waren,” aldus Sylvia. Lange dagen maakte MAMA Asnath in de shelter, maar het was voor haar geen werk. Het was een roeping. Ook haar trouwe echtgenoot hielp soms een handje mee. Ze laat een dochter en drie kleinkinderen achter.

Vaccinaties lopen achter

Momenteel is nog geen vijf procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking volledig gevaccineerd. Tropenarts Hugo Tempelman, oprichter van het project Ndlovu Care Group in Limpopo pleitte eerder voor het vrijgeven van het patent op coronavaccins zodat de productie van betaalbare vaccins toeneemt in arme landen. “De eerste wereld heeft de vaccins grotendeels opgekocht. Dat is eigenlijk een misdaad tegen de menselijkheid. Wij staan met lege handen.”

Groot verlies

Als Kinderfonds MAMAS willen we ons medeleven betuigen aan iedereen die getroffen is door het grote verlies. In het bijzonder aan het team van James House en Kurisanani Shelter en natuurlijk familie en vrienden van zowel PAPA Fabio als MAMA Asnath. We zijn ontzettend dankbaar voor het belangrijke werk dat beiden hebben verricht. Hun gedachtengoed zal voortleven in de nimmer aflatende liefdevolle zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika.

Steun de MAMAS

De MAMAS ontfermen zich over de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Voor €5,- per maand helpen de MAMAS al één kind. Zorgt u dat zij een kind extra onder hun hoede kunnen nemen?