Hoofdinhoud

18-12-2022

Op persoonlijk verzoek van Nelson Mandela richtte Bas Kardol in 1999 ons kinderfonds op. Van de oprichting tot 2015 heeft hij het fonds geleid als voorzitter. Dankzij zijn visie, doorzettingsvermogen en betrokkenheid, is Kinderfonds MAMAS uitgegroeid tot wat we nu zijn: de grootste netwerkorganisatie voor kinderen in armoede in Zuid-Afrika. Met een klein team in Nederland en 1900 Zuid-Afrikaanse MAMAS (en een aantal PAPAS) die elke dag weer wonderen verrichten. 

Bas raakte verliefd op Zuid-Afrika toen hij daar 25 jaar samen met zijn gezin woonachtig was. Hij was een succesvol en integer zakenman en vervulde diverse topposities in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven waaronder voorzitter van Investec Bank. Zo leerde hij ook Nelson Mandela kennen. Mensen die Bas goed kennen, zullen niet verbaasd zijn dat Nelson Mandela juist Bas vroeg om vanuit Nederland de kinderen van Zuid-Afrika te helpen.  

In de eerste jaren van het kinderfonds richtte Bas de fondsenwerving op het bedrijfsleven. Hij haalde grote bedrijven als Schiphol en KPN aan boord. Later werd de koers verlegd naar het betrekken van particulieren bij het werk van de MAMAS. Als snel werden tientallen lokale organisaties gesteund waar tienduizenden kinderen dagelijks geholpen worden om uit de gevangenis van armoede te komen. Dankzij de heldere visie van Bas is Kinderfonds MAMAS een volstrekt onafhankelijk kinderfonds geworden en gebleven, zonder subsidies of internationale verplichtingen, met het unieke concept van directe, concrete hulp aan de MAMAS en de kinderen in Zuid-Afrika, waarbij de MAMAS de meest kwetsbare kinderen redden uit de armoede en begeleiden op de lange, lastige weg naar volwassenheid; gebaseerd op trouw en lange adem, net als bij onze eígen kinderen.

We herdenken onze oprichter Bas Kardol met groot respect en met dankbaarheid wat hij voor de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika betekend heeft. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie.