“Hij vroeg hulp voor zijn broertje, maar was zelf ernstig ziek”

Hij vroeg hulp maar was zelf ziek

“Als hij niet bij onze medische post was beland, was hij nu een sterretje geweest.” Dokter Ines von Rosenstiel-Jadoul was in september op missie namens Medical Checks for Children (MCC) bij MAMA Nandipha in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap. Samen met de MAMAS zagen dokter Ines en haar team bijna 900 kinderen die normaal gesproken niet kunnen rekenen op medische zorg.

De jongen die op een middag aan kwam lopen bij het project Children of the Dawn van MAMA Nandipha, wilde eigenlijk om hulp vragen voor zijn broertje. Al snel bleek hij er zelf zo slecht aan toe te zijn, dat hij direct naar het ziekenhuis moest. Daar bleek bij acute leukemie te hebben. “Nu krijgt hij de kans om chemotherapie te ondergaan”, verzucht Ines.

Gelukkig is er MAMA Nandipha

MCC is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die onder meer in Zuid-Afrika de armste kinderen van medische zorg voorziet. Reis- en verblijfkosten betalen de vrijwilligers ook zelf. Teams van onder meer artsen en verpleegkundigen reisden de afgelopen vijf jaar regelmatig af naar projecten van Kinderfonds MAMAS, om de gezondheid van de meest kwetsbare kinderen te monitoren en hen waar nodig te behandelen. Afgelopen september vond het tweede bezoek van MCC aan Children of the Dawn plaats. De jongen die zo ontzettend ziek bleek te zijn, is nu gelukkig in goede handen. MAMA Nandipha staat hem en zijn moeder bij. “Hij vraagt iedere dag of hij blijft leven”, vertelt zij.  

Volgend jaar weer

De missie was een nauwe samenwerking met het hele team van MAMA Nandipha. De MAMAS hebben veel voorwerk gedaan voor de missie, door aan te geven welke kinderen het hardst medische hulp nodig hadden. Tijdens de controlerondes hebben ze geleerd zelf metingen te doen en bloed te prikken. Een ander MCC team bezocht in september ook Woza Moya van PAPA Sphe, maar gelukkig bleek de medische nood in dat gebied minder hoog te zijn. “De komende tijd gaan we bekijken welk MAMA-project onze hulp het hardst nodig heeft voor toekomstige missies. Naar het project van MAMA Nandipha komen we volgende jaar weer terug.”