Hoofdinhoud

06-01-2023

In Nederland kennen we geen schooluniformen, maar in Zuid-Afrika dragen alle kinderen een uniform. Op die manier is niet aan de kleding van kinderen te zien of ze arm of rijk zijn. Helaas geldt dit niet voor de állerarmste kinderen. Zij hebben geen geld voor een uniform en horen er daardoor niet bij.

MAMA Ingrid weet precies hoe dat is. “Ik was acht jaar, maar ik weet het nu nog,” vertelt zij. “Je zit in een hoekje, want je hebt kapotte kleren aan en wordt uitgelachen. Je bent arm en je hebt daar zelf niet voor gekozen.”

Gelukkig zijn er de MAMAS. Zij weten hoe belangrijk het is dat kinderen een schooldiploma halen. Zij zorgen ervoor dat alle kinderen een schooluniform krijgen. “We kunnen niet ieder jaar een nieuw uniform kopen voor ieder kind, dus vaak moeten ze er twee jaar mee doen”, vertelt MAMA Ingrid. Is na die tijd een shirt of blouseje nog goed, dan zoeken we er alleen een andere broek bij. Wat te klein is geworden, kan weer door naar een ander kind. Soms kunnen ouders het uniform zelf wassen. Kunnen ouders dat niet, dán doen wij het. Want ieder kind moet in frisse kleren naar school kunnen gaan.”

Uit de armoede dankzij een uniform

“Een uniform is zoveel meer dan alleen kleding”, vertelt MAMA Ingrid. “Het geeft zelfvertrouwen, het zorgt ervoor dat je naar school blijft gaan. Eén schooluniform heeft mij geholpen uit de armoede te komen. Ik ben blij dat ik nu datzelfde kan doen voor andere arme kinderen.”