Hoofdinhoud

14-07-2021

De MAMAS hebben de afgelopen maanden duizenden moestuinen aangelegd bij kwetsbare gezinnen thuis. MAMA Nomzamo van Duncan Village heeft bijvoorbeeld gezinnen geholpen met het planten van spinazie en bloemkool op een klein stukje grond achter hun golfplaten shack. In totaal hebben de MAMAS al meer dan 165 duizend m2 moestuin aangelegd!

En de komende tijd komt daar, dankzij alle moestuinendonaties, nog eens ruim 210 duizend m2 bij. Elk klein stukje grond wordt benut, in de overvolle townships, op het platteland, zelfs oude autobanden worden opgevuld met aarde en plantjes. De kool, spinazie en wortelen schieten overal uit de grond. Door dit geweldige initiatief van de MAMAS, dat zo massaal door u werd ondersteund, gaan duizenden kinderen niet langer met honger naar bed. Enkele gezinnen vertellen zelf hoe de moestuin het verschil maakt.

Groenten verkopen

Nomalungisa (44): “Ik woon samen met mijn kinderen, Akha (7, links) en Wandile (8), in een kleine golfplaten shack. Tijdens de eerste lockdown vorig jaar maart ben ik mijn baan verloren. Daardoor was ik erg gestrest, want de kindertoeslag is niet genoeg om mijn gezin van te voeden.

Toen ik hoorde van het moestuinenproject van de MAMAS was ik gelijk enthousiast. Ik ben elke dag in de moestuin te vinden. Mijn leven is compleet veranderd. Er is altijd eten in huis, en de moestuin produceert zoveel groenten dat ik ook wat kan verkopen. Ik hoop nog meer land om te spitten om volgend jaar een nog grotere moestuin te hebben.”

Zin in het leven

“Mijn naam is Nomawethu en ik ben 46 jaar oud. Dit zijn mijn drie prachtige kinderen Ayabonga (10), Ayanda (12) en Siziphiwe (13). Twee jaar geleden werd mijn man plotseling ziek en stierf korte tijd later. Opeens hadden we geen vast inkomen meer. De kinderen hadden het zwaar met het verlies van hun vader en vertoonden steeds vaker vervelend gedrag op school.

Toen zijn ze door een docent doorverwezen naar de MAMAS van CATCH om hulp te krijgen met hun rouwverwerking. Mijn kinderen hebben daar veel baat bij gehad. Door de therapie kregen ze weer zin in het leven. Inmiddels werk ik twee dagen in de week als schoonmaakhulp, maar het geld dat ik daarmee verdien is niet genoeg voor ons vieren.

Daarom ben ik ook zo blij met de moestuin die de MAMAS samen met ons hebben aangelegd. We hoeven nu geen honger meer te lijden. We produceren genoeg groenten voor onszelf, en ik heb zelfs al wat spinazie kunnen verkopen en weggegeven aan familie. Ik hoop ooit een fulltime baan te vinden, maar ook dan zal ik onze moestuin blijven onderhouden.”

“Het is geweldig dat we, vooral tijdens deze zware periode, in staat zijn geweest om arme, kwetsbare families bij te staan. Doordat ze de groenten in de moestuin zien groeien, verschijnt er een lach op hun gezicht en staat er ’s avonds een bordje eten voor ze klaar.“

MAMA Ingrid van Inspire

Familie helpen

Mpho (15): “Samen met mijn moeder, mijn ooms en tantes en diens kinderen woon ik een klein huisje in de buurt van het project Duncan Village.

Mijn moeder is alcoholist. Voor de pandemie werkte ze af en toe een dagje als schoonmaakster, of op het platteland, maar die banen zijn er nu niet meer. Ik wilde mijn familie graag helpen, dus ben ik in de achtertuin een kleine moestuin gestart.

De buurman heeft dat aan de MAMAS van Duncan Village verteld, en die zijn hier toen een kijkje komen nemen. Sindsdien helpen ze mij met zaailingen, geven ze uitleg over hoe ik goed voor de plantjes kan zorgen en letten ze ook op mij.

Dankzij de hulp van de MAMAS heb ik veel groenten kunnen produceren. In de toekomst hoop ik zelf boer te worden.”