Vindingrijke MAMAS

vindingrijke mamas

Zelfs in de meest afgelegen gebieden van Zuid-Afrika staan de MAMAS op voor kwetsbare kinderen. Bijvoorbeeld in de dunbevolkte omgeving van Tweespruit, waar amper voorzieningen zijn. Jarenlang zag je kinderen uitgelaten naar de grote Come & Play-bus van het project Lesedi rennen, als deze aan kwam rijden. Helaas is het door de inflatie te duur geworden om de bussen – die dienst deden als mobiele peuterklasjes – te onderhouden en te laten rijden. Maar… een MAMA is niet voor één gat te vangen! 

Kleintjes tot zes jaar leren bij Lesedi goed praten, samen spelen, luisteren, handjes wassen voor het eten. ‘Normale’ maar heel belangrijke eerste vaardigheden die hen helpen later op school te kunnen slagen. Ze krijgen aandacht van de MAMAS, voelen zich geliefd, bouwen aan zelfvertrouwen en worden weerbaar. De speeluurtjes met MAMA Masejane, de coördinator van de speelgroep, doen wonderen voor kwetsbare kinderen. Zo starten zij gezond en goed voorbereid hun ‘schoolcarrière’. 

Helaas zijn de kosten van de benzine en het onderhoud van de oude bussen door de recente inflatie te duur geworden. MAMA Christine: “Helaas moeten we afscheid nemen van de twee Come & Play-bussen omdat we ze niet langer kunnen betalen. Natuurlijk laten we deze kinderen niet in de steek. Dankzij een extra donatie van Kinderfonds MAMAS hebben we een grote tent aangeschaft die MAMA Masejane elke dag van de week op een andere vaste plek opzet en aan het eind van de dag weer afbreekt. Zo kunnen we kinderen toch in ons peuterklasje blijven verwelkomen.”

Ouders Opvoeden

De thuissituatie van veel van deze kleintjes is verre van ideaal. Ouders zijn vaak werkloos en ongeschoold. De armoede is groot. De MAMAS van Lesedi leren ouders hoe ze hun kinderen positief kunnen opvoeden en hoe belangrijk het is om kinderen voor te lezen. De leerlingen mogen speelgoed of boekjes meenemen uit de ‘speel-bibliotheek’ zodat ze thuis spelenderwijs samen met hun ouders verder kunnen leren.

Luister naar kinderen

Het dagelijks opzetten van de tent is soms best vervelend en af en toe blaast de koude wind door het doek. Maar MAMA Masejane heeft het er graag voorover. “Ik hou van deze kinderen; ze zijn het eerste waar ik aan denk als ik ’s morgens wakker word. Ik wil deze kinderen nieuwe dingen leren en een kans geven op een mooie toekomst. Het is en blijft heel bijzonder om, samen met de ouders, kinderen te zien groeien. Daar doen we het voor.”