Hoofdinhoud

27-09-2021

Op woensdag 20 oktober staat Tijd voor MAX vanaf 17.10 uur op NPO 1 volledig in het teken van de kinderen in Zuid-Afrika. Zanger Stef Bos woont deels in Zuid-Afrika en bezocht daar een van de lokale MAMAS, krachtige vrouwen die zich inzetten voor kinderen die in extreme armoede leven en op eigen initiatief zorg leveren. Juist nu deze kinderen vanwege corona extra hard worden getroffen. Te gast zijn onder andere directeur Kinderfonds MAMAS Joep Verboeket en onze ambassadeur Robèrt van Beckhoven.

De coronapandemie treft ons allemaal. Maar Zuid-Afrika is het afgelopen jaar extra hard getroffen. De economie van Zuid-Afrika is ingestort en de coronacrisis lijkt de kloof tussen arm en rijk alleen maar te vergroten. Vooral de kinderen in Zuid-Afrika hebben het extra zwaar te verduren. Miljoenen kinderen gaan dagelijks met honger naar bed. Vaak eten ze alleen maar maïspap, en niet eens elke dag. Één op de vier kinderen in Zuid-Afrika kampt met een groeistoornis als gevolg van te weinig of eenzijdige voeding. En dit is door de coronapandemie alleen maar toegenomen.

Eigen moestuin

De MAMAS hebben tijdens de crisis met onder andere voedselpakketten duizenden mensen in leven gehouden, maar uiteindelijk is dit geen duurzame oplossing. Daarom leggen de MAMAS moestuinen aan bij de meest kwetsbare gezinnen, zodat ze zelfredzaam worden en een gevoel van eigenwaarde krijgen. Elk klein stukje grond wordt benut, in de overvolle townships, op het platteland en zelfs oude autobanden worden opgevuld met aarde en plantjes. De kool, spinazie en wortelen schieten overal uit de grond. Langzaam kleuren de sloppenwijken groen

In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van de 30-jarige Thelma. Na het overlijden van haar man leeft ze in grote armoede. Ze vertelt dat de laatste week van iedere maand het geld echt op is. Haar vier kinderen gaan regelmatig zonder eten naar bed. Als MAMA Babes over deze situatie hoort, komt ze meteen in actie. Met een eigen moestuin kan het gezin voortaan zelf voor gezond eten zorgen. Kinderarts Inès von Rosenstiel vertelt hoe belangrijk deze vorm van hulp is voor de gezondheid en ontwikkeling van de kinderen in Zuid-Afrika.

Dus allemaal kijken naar Tijd voor MAX! Woensdag 20 oktober om 17.10 uur bij NPO 1. De presentatie is in handen van Martine van Os & Sybrand Niessen. De uitzending wordt herhaald op donderdag 21 oktober om 11.15 uur op NPO 1.