Hoofdinhoud

16-11-2021

De stichting Kinderen Corrie Baas (KiCoBa) heeft haar vertrouwen uitgesproken in Kinderfonds MAMAS. KiCoBa gaat op in Kinderfonds MAMAS. “Kinderfonds MAMAS streeft dezelfde doelen na; kwetsbare kinderen helpen door de MAMAS in Zuid-Afrika te steunen,” zegt Gerard Vente voorzitter van KiCoBa over de keuze. Via een speciaal bestemmingsfonds, het KiCoBa Corrie Baas Kinderfonds, zal het prachtige project CATCH van MAMA Sue extra steun ontvangen over een periode van vijf jaar. Vente: “We steunen MAMA Sue al jaren. Ze zet zich met zoveel warmte in voor de kinderen.”

Hulpverlener Corrie Baas

De stichting Kinderen Corrie Baas is opgericht vlak voor het overlijden van Corrie Baas in 2002. Deze heldhaftige vrouw werkte twintig jaar lang als hulpverlener in brandhaarden over de hele wereld. Ze ontving hiervoor zelfs de hoogste onderscheiding die een hulpverlener kan krijgen, namelijk de Florence Nightingale Medaille van het Internationale Rode Kruis. Corrie Baas werd onverschrokken; ze koos er vrijwillig voor om, als enige buitenlandse hulpverlener, gedurende de gehele oorlog in Rwanda te blijven.

Corrie Baas was zeer begaan met oorlogs- en aidswezen. Daarom is KiCoBa destijds CATCH gaan steunen. MAMA Sue zet zich met het project CATCH al sinds 1996 in voor kinderen in de township Mzamomhle. Hier leven mensen in huisjes van golfplaten en karton, zonder elektriciteit of stromend water. De werkeloosheid en de armoede in deze regio is groot. De problemen die daarmee gepaard gaan, zijn hier de dagelijkse werkelijkheid: alcohol, criminaliteit en een hoog aidscijfer. MAMA Sue van CATCH is vastbesloten om een positieve verandering te brengen in het leven van deze kinderen. En dat is natuurlijk ook een belangrijke doelstelling van Kinderfonds MAMAS. Door de MAMAS te steunen in hun werk, kunnen zij kinderen uit de gevangenis van armoede halen.

Vertrouwen in Kinderfonds MAMAS

Gerard Vente, voorzitter van Kicoba en Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS ondertekenen de overeenkomst

“We zijn vereerd en dankbaar dat Stichting KiCoBa dit vertrouwen uitspreekt in Kinderfonds MAMAS,” zegt directeur Kinderfonds MAMAS Joep Verboeket. “Er zijn slechts weinig fondsen of stichtingen in Nederland die de stap zetten om zichzelf op te heffen door op te gaan in een andere stichting. Wij hebben de mogelijkheid om de bestedingen goed te controleren, en we kennen en steunen MAMA Sue al jaren.” Ook de persoonlijke en betrokken manier waarop Kinderfonds MAMAS met de MAMAS omgaat, en de lage overhead kosten, sprak de voorzitter van KiCoBa erg aan.

Veel administratie

Een kleine stichting heeft vaak veel extra kosten. Daarnaast wordt de regelgeving voor stichtingen steeds ingewikkelder. “Dat heeft ons doen besluiten om onszelf op te heffen en te kiezen om ons geld te besteden via de experts van Kinderfonds MAMAS,” zegt Vente. “We vinden het belangrijk dat het werk van Corrie Baas én de belofte naar onze donateurs, in ere wordt gehouden. Daarom hebben we gekozen voor Kinderfonds MAMAS: omdat wij kunnen voortzetten wat zij al sinds 2002 doen: Catch steunen. De MAMAS blijven zich ontwikkelen, het is prachtig om te zien dat ze nu ook moestuinen hebben aangelegd, en hoe dit de zelfredzaamheid van gezinnen vergroot. Het is prachtig dat we met de nalatenschap van Corrie Baas kwetsbare kinderen kunnen blijven steunen.”

Het is uiteindelijk de bedoeling dat stichting KiCoBa binnen vijf jaar wordt opgeheven. De samenwerking tussen KiCoBa en Kinderfonds MAMAS is tot stand gekomen dankzij bemiddeling van Guus Loomans, Charity Manager van de Rabobank CharityDesk.