Hoofdinhoud

11-10-2021

Op Wereldmeisjesdag, vandaag 11 oktober, vraagt Kinderfonds MAMAS aandacht voor de positie van meisjes. Want in Zuid-Afrika zijn er nog te veel jonge meisjes die weinig en ongelijke kansen krijgen. Simpelweg omdat ze een meisje zijn.

In de armoede van Zuid-Afrika zijn meisjes extra kwetsbaar. De kans dat een meisje vóór haar achttiende seksueel wordt misbruikt, is groter dan dat ze haar middelbare school afrondt. Tienerzwangerschappen en schooluitval liggen op de loer.

Met ons bijzondere programma PowerGirls, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, dragen we bij aan het creëren van gelijke kansen voor meisjes. Jonge meiden tussen de negen en zestien jaar oud gaan wekelijks aan de slag met thema’s als vriendschap, seksualiteit, gezondheid, respect en eerlijkheid. Het programma maakt een ongelofelijk verschil in het leven van de meisjes.

Een verlegen meisje

Zoals bijvoorbeeld bij de 15-jarige Thuli. “Bij de start van PowerGirls was Thuli een verlegen meisje met een kort lotje. Ze verdroeg onverwachte, harde geluiden niet en ze vond het heel lastig om onderdeel te zijn van een groep. Ze had weinig zelfvertrouwen,” vertelt MAMA Sikhonzile van de CATCH PowerGirls.

Meer zelfvertrouwen

PowerGirl Thuli en MAMA Sikhonzile

Maar ze bleef elke week komen naar PowerGirls en leerde langzaamaan de leiding en de andere meiden te vertrouwen. “Thuli kroop uit haar schulp. Ze durfde mij te vertrouwen en ze heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ze durft nu zelfs te spreken in de groep en haar mening te geven. Het is prachtig om te zien dat ze durft na te denken en te geloven in een betere toekomst,” aldus MAMA Sikhonzile. PowerGirl Thuli krijgt een kans. Want alle meisjes verdienen gelijke kansen!

Lees meer over het PowerGirls-programma