Hoofdinhoud

17-02-2023

Kinderfonds MAMAS bestaat vandaag precies 24 jaar. Het was niemand minder dan toenmalig president Nelson Mandela die dringend verzocht om vanuit Nederland de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika te helpen. Een verzoek dat voortkomt uit zijn grote droom: al ‘zijn’ kinderen bevrijden uit de gevangenis van armoede.

Vechten voor gelijkheid

Nelson Mandela, op wiens verzoek Kinderfonds MAMAS is opgericht, samen met een kind

Onder leiding van Mandela drong het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) aan op het einde van de apartheid en de gelijke behandeling van zwarte Zuid-Afrikanen. Na jaren van vechten voor gelijke rechten bereikte Zuid-Afrika in 1994 een belangrijke omkeer: de apartheid werd afgeschaft en zwarte mensen mochten stemmen. In ditzelfde jaar werd Nelson Mandela verkozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Mandela zag hoeveel kinderen in extreme armoede leefden en op straat zwierven. Het was Nelson Mandela’s sterke overtuiging dat het de sterke, lokale Zuid-Afrikaanse vrouwen zijn die het verschil kunnen maken en het land van onderaf kunnen veranderen. De beste hulp komt van lokale projecten geleid door vrouwen: de MAMAS.

Hoe staat het met Mandela’s droom?

Mandela’s droom zette een grote verandering in werking: vanaf de oprichting van het fonds staan de MAMAS van Zuid-Afrika dagelijks op voor de meest kwetsbare kinderen van hun land. Wat begon met niets, is nu een krachtige Beweging van Hoop. Mandela’s visie om te werken met sterke vrouwen (de MAMAS) in kleinschalige projecten om kinderen structureel uit de armoede te halen, blijkt de juiste te zijn. De dagelijkse hulp van geboorte tot eerste baan heeft het leven van honderdduizenden kinderen duurzaam positief veranderd. En óók het leven van hun eventuele eigen kinderen in de toekomst zal nu wezenlijk anders zijn.

MAMA POWER werkt: vandaag de dag ontfermen 1.830 sterke, indrukwekkende MAMAS zich over 77.712 kinderen. 77.712 kinderen die uit een kansarm leven zijn getrokken en nu een kansrijkere toekomst voor zich hebben. Resultaten van onze programma’s bewijzen dat er duurzaam verschil wordt gemaakt. 70% van de kinderen in veel rurale gebieden maakt niet eens een lagere school af. Bij bijvoorbeeld MAMA Ingrid’s project Inspire maakt een ongelofelijk aantal van 100% nu juist wél de lagere school af en presteren ze zelfs 60% boven het landelijk gemiddelde. In een gebied waar 85% werkloosheid is, weet MAMA Mary juist 90% van haar kinderen na gericht beroepsonderwijs aan een vaste baan te helpen. Weer andere MAMAS weten Foetaal Alcohol Syndroom van 70% terug te brengen naar 0%, halen kinderen succesvol uit gangs, of leggen moestuinen aan waardoor er duurzaam voedsel is.

MAMAS know best

De MAMAS weten wat er lokaal speelt, zodat zij zelf met oplossingen kunnen komen en successen met elkaar kunnen delen. Daarom vertellen wij nooit vanuit ons kleine kantoortje in Nederland wat de MAMAS moeten doen, maar vragen wij aan hen hoe wij plannen financieel kunnen ondersteunen. Met andere woorden: MAMAS know best! Deze aanpak is in onze ogen de enige duurzame manier van hulpverlening. Naast heel efficiënt is deze aanpak vooral heel impactvol, en dat al 24 jaar lang!

Op onze 24e verjaardag willen we de MAMAS danken voor hun trouw aan de kinderen, en alle donateurs en de Nationale Postcode Loterij voor hun trouw aan de MAMAS. Samen maken zij de wereld een stuk rechtvaardiger. Laten we vasthouden aan de prachtige woorden van Nelson Mandela:

“Het bestrijden van armoede is geen daad van liefdadigheid. Het is hooguit rechtvaardigheid!”

Nelson Mandela

Verjaardagscadeau: gratis boek van Nelson Mandela

Bij een verjaardag horen natuurlijk cadeautjes! Wie vandaag of dit weekend (van 17 t/m 19 februari) maanddonateur wordt en daarmee één kind uit de gevangenis van armoede haalt, ontvangt het 704 pagina’s tellende boek ‘Brieven uit de gevangenis’ van Nelson Mandela.  

Steun de MAMAS

De MAMAS ontfermen zich over de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Voor maar 20 cent per dag helpen de MAMAS al één kind. Zorgt u dat zij een kind extra onder hun hoede kunnen nemen?