Hoofdinhoud

17-11-2022

“De meester op school was mijn grote voorbeeld. Dát wilde ik later ook worden!” De 11-jarige Siyanda droomde van een leven als leraar. Maar in het huisje waar hij met zijn oma en broers woonde, was geen elektriciteit. Om water te halen moesten ze kilometers lopen en oma had niet genoeg geld om eten te kopen voor haar kleinkinderen. Siyanda ging in oude kleren en zonder schoenen naar school. Daar hoorde hij er niet bij.

In Zuid-Afrika zijn dankzij het schooluniform alle kinderen gelijk. Behalve als je zo arm bent, dat je zonder uniform naar school moet. MAMA Sinenhlanhla van Children of the Dawn Mpumaze nam Siyanda onder haar hoede. Hij kreeg gezonde maaltijden, emotionele steun en een prachtig schooluniform. “Ik hoorde er toen echt bij en wist dat mijn leven zou veranderen”, zegt de jongen. “Dankzij de MAMAS heb ik mijn middelbare school kunnen afmaken. Bij de MAMAS voelde ik veiligheid, kracht en hoop en tot op de dag van vandaag ben ik ze zó dankbaar!”

MAMA Sinenhlanhla, Siyanda en MAMA Hlengiwe

Studeren voor leraar

Siyanda werd aangenomen op de Universiteit van KwaZulu Natal, waar hij een lerarenopleiding volgde. “Dat was zonder de MAMAS nooit gelukt. Als ik een baan vind, kan ik mijn familie onderhouden en iets terugdoen voor de allerarmste kinderen uit mijn gemeenschap,” zei hij toen. “Want ik weet uit eigen ervaring hoe uitzichtloos armoede voelt.”

Inmiddels is Siyanda leraar! Op één van de middelbare scholen in de gemeenschap. Zo kan hij weer zijn steentje bijdragen aan de volgende generatie. 

Helpt u nog meer kinderen zoals Siyanda?
Geef een schooluniform, dat kan al vanaf 3,-