Nieuwe MAMA en PAPA aan de slag

nieuwe mama en papa

Van het afgelegen platteland tot in de dichtbevolkte townships aan de rand van grote steden: door heel Zuid-Afrika zorgen steeds meer MAMAS én PAPAS voor de meest kwetsbare kinderen. Onlangs gingen de leidende MAMAS van onze partners LETCEE en Woza Moya met pensioen. Gelukkig zijn er twee nieuwe kanjers die hun plek met veel liefde opvullen: MAMA Poonam (49) en PAPA Sphe (34).

PAPA Sphe groeide op in Ufafa Valley, vlakbij Woza Moya, waar hij de MAMAS aan het werk zag. Na zijn studie keerde hij op verzoek van MAMA Sue, die Woza Moya in 2000 oprichtte, terug. Daar was niet veel overtuigingskracht voor nodig. “Als jongetje zag ik hoeveel goeds Woza Moya deed. Mijn grootste wens was om op een dag bij Woza Moya te gaan werken en verschil te maken in onze gemeenschap. Ik ben na het behalen van mijn master dan ook meteen teruggekomen.”

Cirkel van armoede doorbreken

Woza Moya is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een project dat dagelijkse zorg biedt aan vele honderden kinderen in het afgelegen plattelandsgebied in de Ufafa Valley. Met gezondheidszorg aan huis, crèches, peuterklasjes, naschoolse opvang, sportactiviteiten en programma’s speciaal voor tienermeiden en -jongens. “Mijn doel als PAPA is om deze kwetsbare kinderen te zien opgroeien in een betere omgeving en te zien uitgroeien tot een goed opgeleide generatie. Kinderen zijn de sleutel van onze toekomst. Als zij onderwijs serieus nemen, kunnen ze door de cirkel van armoede heen breken die hun families al generaties in hun greep houdt.”

Met honger naar bed

Niet veel verderop ging bij onze andere partner LETCEE MAMA Poonam aan de slag. Zij zet zich met veel liefde in voor plattelandskinderen die vaak zelfs geen toegang hebben tot de meest basale levensbehoeften. ”Het is 2022 en we hebben nog steeds te maken met ondervoeding. Iedere dag gaan er kinderen zonder eten naar bed. Dat doet me zóveel verdriet. Ik droom van verandering. Ieder kind moet naar school kunnen, een opleiding volgen en een baan kunnen vinden. Die verandering is zo hard nodig!”

Spelenderwijs leren

LETCEE Eshane biedt brede zorg aan kinderen in het plattelandsgebied van Eshane. “We leggen huisbezoeken af, zorgen voor eten, medicijnen en kleding. Ook helpen we moestuinen aan te leggen en zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen”, vertelt MAMA Poonam. “Bij LETCEE geloven we heel sterk in ‘Learning Through Play. Dit is een bewezen methode waarbij kinderen spelenderwijs leren. In onze peuterklasjes is vrij spel een belangrijk onderdeel. Het kind mag beslissen wat het wil doen, dat helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen.”

“Ik ben ontzettend blij dat ik nu onderdeel ben van LETCEE Eshane. Ik wil bijdragen aan de verandering die zo hard nodig is. En ik weet dat ik de wereld niet kan veranderen, maar ik kan wel de levens van een aantal kinderen veranderen. En dat betekent de wereld voor me.”