Hoofdinhoud

03-09-2019

Met hun prachtige samenzang en creatieve uitvoeringen van populaire liedjes gooit het Ndlovu Youth Choir hoge ogen in Amerika. Hun auditie bij de beroemde talentenjacht leidde tot een staande ovatie van het publiek. De YouTube-video van de auditie is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken. Een plek in de spotlights voor deze talentvolle jongeren die dankzij dit koor hun problematische achtergrond kunnen overstijgen.

Kippenvel, betoverend en energiek.De juryleden van America’s Got Talent maar ook de media komen superlatieven tekort om het Zuid-Afrikaanse koor te omschrijven. Dankzij een ontroerende vertolking van Whitney Houstons Higher Love staan ze nu in de finale. “Het is fantastisch. Een gekkenhuis. Een droom die uitkomt voor ons koor”, zegt koorleider Ralf Schmitt in een radio-interview.

Update 20-09-2019: het Ndlovu Youth Choir is geëindigd in de top 10, al zijn ze voor Zuid-Afrika natuurlijk de absolute nummer 1! Wat een fantastische prestatie!   

Auditie

Het koor werd in 2009 opgericht om jongeren een plek te geven waar ze kunnen werken aan hun weerbaarheid en eigenwaarde. De Nederlander Hugo Tempelman is tropenarts en directeur van de Ndlovu Care Group en een van de initiatiefnemers van het koor. “We hebben 25 kwetsbare kinderen een plek in dit jeugdkoor gegeven, omdat wij ze wilden ondersteunen in het omgaan met hun moeilijke omstandigheden,” vertelt Tempelman.     

Leven in ongelijkheid

Veel van deze kinderen zijn, net zoals zoveel mensen in de plattelandsomgeving van Elandsdoorn, Limpopo, getroffen door de hiv/aids-epidemie. Hun ouders zijn overleden en sommige kinderen zijn wees en moeten voor hun broertjes of zusjes zorgen. “Dit zijn kinderen die mishandeld of soms zelf verkracht zijn. Die soms een dag niets te eten hadden. We willen hen wapenen tegen het massieve onrecht dat een leven in ongelijkheid met zich meebrengt.” Door te zingen en te dansen kunnen deze kinderen hun zorgen even vergeten.  

En dankzij het Ndlovu Youth Choir groeit hun zelfvertrouwen. Ze horen ergens bij. Tempelman is dan ook ongelofelijk trots op de koorleden. “Vroeger hadden ze geen schoenen, nu moeten wij ervoor zorgen dat ze er niet naast gaan lopen,” grapt Tempelman. “Zij laten zien dat je niet gedefinieerd hoeft te worden door armoede maar dat je kansen kunt creëren. Dit is een proces van genezing. Het laat deze kinderen boven zichzelf uitstijgen.”     

Impact van het koor

Dat meedoen aan dit koor gigantische veel impact heeft gehad, blijkt niet alleen uit hun deelname aan America’s Got Talent. “90% van de koorleden heeft hun middelbare school afgemaakt,” aldus Tempelman. Een gigantische score als je weet dat in 2017 slechts 33,6 % van de jongeren die de middelbare school in Limpopo zijn gestart, deze ook hebben afgerond. Ook hebben verschillende oud-koorleden inmiddels een beroepsopleiding afgerond, zoals Rachel die via een opleiding tot sociaal werker nu werkt in de gehandicaptenzorg. “Dat is impact.”  

En wat startte als een eenvoudig jeugdkoor als naschoolse activiteit is in 10 jaar tijd onder de bezielde leiding van Ralf Schmitt veranderd in een koor dat mensen hoop geeft. Of zoals zangeres Rachel het zo treffend formuleerde in America’s Got Talent: “Het koor gaf me een gevoel van verbondenheid en zelfvertrouwen. Wees niet bang, je mag dromen. The sky is the limit.”   

Meezingen en genieten

Goed nieuws. Het Ndlovu Youth Choir komt in de herfst naar Nederland. Er vinden op zondag 6 oktober twee optredens plaats in Theater de Bussel in Oosterhout. Kaarten kunt u bestellen via de website van het theater.
Kinderfonds MAMAS steunt de 4 voedingscentra, Moeders in actie en het peuteronderwijs van de Ndlovu Care Group.  

Over het Ndlovu Youth Choir