Hoofdinhoud

03-12-2018

De MAMAS telen – met hulp van de kinderen – eigen groenten en fruit. Heel belangrijk, want door dat zelf te verbouwen, krijgen de kinderen dagelijks gezonde en gevarieerde maaltijden. Maar dat is niet het enige voordeel. Een moestuin is zoveel meer!

Jonge kinderen vinden het leuk om de textuur van de groenten en de grond te voelen en te spelen met water en zand. Ze leren verschillende groente- en fruitsoorten kennen. Sommige kinderen hebben nog nooit een ui gezien.
Oudere kinderen leren hoe de verschillende planten groeien en hoe ze die het beste kunnen verzorgen. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de moestuin en verbeteren zo hun eigen leefomgeving; dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Natuurlijk zijn er pittige uitdagingen: de watervoorziening, weersomstandigheden, ratten of kippen die de oogst opeten, en zelfs diefstal.

Om een moestuin aan te leggen en keer op keer te oogsten, moeten de kinderen met elkaar en met hun MAMAS en (groot)ouders samenwerken. Een moestuin betekent dan ook vooral samen gezond bezig zijn!
En als het dan tijd is voor de oogst, zijn de MAMAS en kinderen supertrots. Ongelofelijk dat je een zaadje in de grond hebt gestopt en dat je na een paar maanden kunt oogsten. Dat geeft voldoening en… groenten en fruit uit eigen tuin zijn extra lekker!
Sommige moestuinen brengen zoveel op, dat de kinderen het overschot kunnen verkopen. Dat zorgt niet alleen voor een klein inkomen, maar biedt ook de mogelijkheid om te leren rekenen en met klanten om te gaan.

Een moestuin is één van de instrumenten om de vicieuze cirkel van armoede van een kind en zijn of haar omgeving te doorbreken.

Een moestuin aanleggen in 5 stappen:

  1. Gemeenschap betrekken bij het plan Hierdoor ontstaat meer saamhorigheid en minder kans op diefstal.
  2. Training door expert Kans op succes van de moestuin vergroten. Goed voor het zelfvertrouwen van kinderen.
  3. Voorbereiding Watervoorziening regelen, zaaien of planten, bemesten, moestuin onderhouden. Kinderen leren om samen te werken en verantwoordelijk te zijn.
  4. Oogsten Het resultaat van de moestuin laat kinderen ervaren dat werken loont. Dit verhoogt doorzettingsvermogen en betrokkenheid.
  5. Verkoop De oogst levert niet alleen dagelijks gezonde maaltijden op, maar met verkoop van het overschot verdient de gemeenschap ook een klein inkomen. Goed voor het gevoel van eigenwaarde!