Hoofdinhoud

03-01-2022

“Als je me dertig jaar geleden had verteld hoeveel kinderen we zouden helpen, van geboorte tot aan hun eerste baan, had ik je niet geloofd”, zegt MAMA Lesley (75). Met haar tomeloze inzet heeft ze de gemeenschap van Hantam in de Noord-Kaap voorgoed veranderd. Baby’s worden hier geboren zonder blijvende hersenschade door alcoholmisbruik, kinderen gaan naar school en jongeren leren een beroep en vinden een baan.

Een portret van MAMA Lesley met een aantal kinderen die gesteund worden door het project Hantam.

Hantam is een haven van hoop. Het project dat ooit begon met een groepje plattelandskinderen, helpt nu honderden kinderen zich maximaal te ontwikkelen. Met een unieke, holistische benadering lopen de MAMAS met het kind mee tot het volwassen is. Meer dan 95% van de voormalige Hantam-kinderen heeft een baan, in een gebied waar de werkeloosheid boven de 80% ligt.

Levensvaardigheden en zelfvertrouwen

MAMA Lesley brengt kinderen belangrijke levensvaardigheden bij. “We leren hen bijvoorbeeld niet alleen woordjes, maar ook hoe ze moeten communiceren. Hoe vertel je wat je dwars zit, zonder boos te worden?” Nog belangrijker is bouwen aan zelfvertrouwen. MAMA Lesley: “Ik vertel kinderen dat alles mogelijk is, als ze maar hard werken en durven dromen.”

Het is MAMA Lesley’s levensmissie kinderen uit de armoede te halen. “Het is een lange weg, maar we leggen hem samen af. Als ik dan Delia zie, weet ik dat het al het bloed, zweet en tranen meer dan waard is!”