Hoofdinhoud

25-10-2022

87 jaar. Bijna blind. Zorgend voor vijftien kleinkinderen tussen de zeven maanden en elf jaar oud. De oma die in september lopend naar het project van MAMA Nandipha kwam met al haar kleinkinderen, was helemaal op. Ze kwam voor medische hulp voor de kleintjes. Maar ze kreeg meer: de MAMAS beloofden haar dat ze er nooit meer alleen voor zou staan.

Helaas is het in Zuid-Afrika geen uitzondering dat hoogbejaarde oma’s – gogo’s – voor hun kleinkinderen moeten zorgen. Deze gogo zorgde voor de kinderen van drie van haar dochters. Eén dochter was overleden aan aids, de andere dochter had een alcoholprobleem en de derde werkte ver weg in de stad. Vaders waren niet in beeld.

‘Diepe armoede’

“De kinderen hadden geen schoenen. Grootmoeder was zo goed als blind en fysiek en mentaal helemaal op. De oudste twee zorgden voor de jongste drie.” Dokter Ines von Rosenstiel-Jadoul was bij project Children of the Dawn voor een medische missie toen ze de kinderen tegenkwam. Haar organisatie Medical Checks for Children bezoekt het project regelmatig om de gezondheid van de meest kwetsbare kinderen in de gaten te houden. “De oudste twee kinderen waren een dag eerder al bij ons langs geweest. Het viel ons toen op dat ze schooluniformen droegen die zo versleten waren dat de mouwen ervan af waren gevallen. Het was echt diepe armoede.”

Toen de kinderen de volgende dag met oma langskwamen, kregen ze allemaal de zorg die ze verdienden. “We hebben de kinderen ontwormd en huidinfecties en schurft behandeld”, vertelt Ines. “Eén van de kinderen had bovendien longontsteking en de kinderen waren ondervoed.” Na deze broodnodige medische zorg, kon dokter Ines het gezin toevertrouwen aan de MAMAS van de Children of the Dawn. Zij gaan ook de kinderen vanaf nu onder hun vleugels nemen.

‘Nu begint het pas’

“Dat vind ik zo mooi aan de samenwerking tussen MCC en Kinderfonds MAMAS”, zegt Ines. “Het was schrijnend hoe die kinderen erbij zaten. En het was afschuwelijk voor de oudere dame, die er nog wat van probeerde te maken maar boven haar krachten werkte. Uiteindelijk is dit wat werkt, zo’n samenwerking waar je het medische en psychosociale combineert. Nu wij weer weg zijn, is het aan de MAMAS van Children of the Dawn. Eigenlijk begint het nu pas.”

De kinderen kregen direct een maaltijd en gebreide mutsen en sjaals en schoenen; kleine cadeaus van MCC. De MAMAS gaan de kinderen nu alles geven wat nodig is, om gezond en veilig groot te worden. Ook als oma er niet meer is om voor ze te zorgen. Oma kan opgelucht ademhalen en de kinderen hebben weer een kans op een toekomst. 

Meer weten over MC? Kijk op https://www.medicalchecksforchildren.org