Project: Valoyi
MAMA: Baby
Opgericht in: 2009
Partner sinds: 2012
Waar: Nwamitwa, Limpopo
Aantal kinderen: 580 (met steun MAMAS), 1.740 (totaal)
Bijzonder: De Valoyi Vallei waar dit project opereert, omvat in totaal 32 dorpen.
MyCenter |
|
Not logged in | |
login
|
Project: Valoyi
MAMA: Baby
Opgericht in: 2009
Partner sinds: 2012
Waar: Nwamitwa, Limpopo
Aantal kinderen: 580 (met steun MAMAS), 1.740 (totaal)
Bijzonder: De Valoyi Vallei waar dit project opereert, omvat in totaal 32 dorpen.
Project: Valoyi
MAMA: Baby
Opgericht in: 2009
Partner sinds: 2012
Waar: Nwamitwa, Limpopo
Aantal kinderen: 580 (met steun MAMAS), 1.740 (totaal)
Bijzonder: De Valoyi Vallei waar dit project opereert, omvat in totaal 32 dorpen.
Valoyi biedt steun aan kinderen en hun moeders/verzorgers die leven in grote armoede. In peuterklasjes, naschoolse opvang, jongerenprogramma's en vakantieprogramma's krijgen kinderen de nodige zorg. Verzorgers worden betrokken bij inkomensgenererende activiteiten. Valoyi is een veelzijdig project, waarin hele gezinnen de kans krijgen te ontsnappen aan de gevangenis van de armoede!
Het project Valoyi is genoemd naar het gebied waar het opereert, de Valoyi Valley in het noorden van de provincie Limpopo; een vallei die in totaal 32 dorpen omvat. In dit gebied heeft 29 procent van de huishoudens geen enkele bron van inkomsten. Meer dan zeventig procent van de huishoudens moet rondkomen met nog minder dan het absolute minimum en vijftig procent van de inwoners is jonger dan dertig jaar. Behalve armoede is ook aids een groot probleem in het gebied. Zoals altijd zijn de kinderen hier de dupe van. Velen zijn al jong op zichzelf aangewezen doordat ouders overleden aan aids of te ziek zijn om voor hun kinderen te zorgen.
Een kopie van bewezen succes
De Valoyi Trust biedt hulp aan kinderen die, op wat voor manier dan ook, het slachtoffer zijn van de aidsepidemie en ernstige armoede. Het project richt zich bewust ook op ouders en verzorgers, vanuit de idee dat als zij in leven blijven en leren zelf voor hun kinderen te zorgen, het project zich op lange termijn overbodig kan maken. Het project is begonnen als een kopie van een al bestaand en succesvol project in Zuid-Afrika dat Kinderfonds MAMAS ook steunt: project Etafeni in de Westkaap.
Via de aidskliniek
Valoyi maakt het verschil voor honderden kinderen in verschillende programma's. In 2009 werd het project gestart en is een centrum gebouwd, vlak naast een al bestaande aidskliniek. De aidskliniek stuurt ondervoede en hulpbehoevende vrouwen door naar het project. Medewerkers van het project brengen vervolgens bezoeken bij deze vrouwen thuis, om hen voedselpakketten te brengen, de aidsbehandeling te stimuleren, emotionele support te bieden en eventueel te helpen bij het aanvragen van uitkeringen. Tijdens de huisbezoeken wordt beoordeeld hoe de thuissituatie is en of er kwetsbare kinderen zijn voor wie hulp nodig is.
Programma's voor de kinderen
De kinderen kunnen vervolgens instromen in één van Valoyi's programma's:
1) Baby's en kleine kinderen worden opgevangen in de pre-school van het project, waar ze spelenderwijs leren, gezond eten en veel persoonlijke aandacht krijgen.
2) Schoolgaande kinderen kunnen 's middags terecht in een naschools programma, waarin zij geholpen worden bij hun huiswerk en meedoen aan sport- en muziekactiviteiten. Ook voor hen staat er voor en na schooltijd een gezonde maaltijd klaar.
3) In de vakanties organiseert Valoyi een vakantieprogramma, zodat kinderen kunnen blijven rekenen op gezonde voeding en liefdevolle zorg. In het vakantieprogramma is aandacht voor vaardigheidslessen, maar vooral ook voor leuke activiteiten waarbij de kinderen veel plezier maken.
4) Om jongeren meer perspectief te bieden, is er het programma Fit for life, fit for work. Veel jongeren in de dorpen gingen al op jonge leeftijd van school omdat ze thuis nodig waren. Met dit programma krijgen zij alsnog de kans hun achterstand in te halen en iets op te bouwen voor de toekomst. ‘Fit for life, fit for work’ bestaat allereerst uit een basistraining met aandacht voor computervaardigheden, sociale vaardigheden en communicatievaardigheden. Vervolgens kunnen jongeren verder met een vervolgtraining op het gebied van bijvoorbeeld agricultuur of constructiewerk. Een deel van deze jongeren speelt uiteindelijk een grote rol in het project zelf door te werken in de tuin of met de kinderen.
Inkomen genereren
Belangrijk onderdeel van Valoyi's werk zijn de inkomensgenererende activiteiten voor moeders en jongeren. Zij werken bijvoorbeeld in de groentetuin van vijf hectare naast het centrum, of in de viskwekerij of kippenfokkerij. Vrouwen krijgen ook training in handwerken en maken vervolgens de meest prachtige tassen, kleding en slippers. Deze worden samen met de groenten, vissen en kippen verkocht op de lokale markt. Vijftig procent van de opbrengst is voor het project en vijftig procent voor de vrouwen en jongeren zelf. Zij kunnen zo de kwaliteit van leven voor henzelf en hun kinderen verbeteren.
Lees meer over de MAMA van Valoyi >
Haar officiële voornaam is Nxalati maar iedereen noemt haar MAMA Baby. Een naam die vreemd op je overkomt als je deze vrouw voor het eerst ontmoet, want wat is ze groot en krachtig! MAMA Baby heeft een duidelijke droom voor haar kinderen: “Elk kind verdient een uitweg uit de armoede. Ik wil ervoor zorgen dat onze jongens en meisjes opgroeien met eerlijke kansen en verantwoordelijkheidsgevoel, zodat zij in staat zijn om goede keuzes te maken voor hun eigen toekomst.”
“Hallo, ik heet Lebogang Maenetja en ik ben acht jaar. We wonen in het dorp Msiphani, in een stenen huis. Niet iedereen heeft een stenen huis. Ons huis is best groot, maar ook weer niet want we wonen er met twaalf mensen en dus is het altijd vol. Ik woon er samen met mama, zij heet Ester. Verder wonen er ook oma, mijn oom en tante, mijn nichtje, vier neefjes en nog een tante. Overdag leggen we de matrassen op een stapel, maar ’s avonds ligt de vloer er vol mee. Ik deel mijn matras met mijn nichtje Sussie, zij is al bijna tien.
"Mijn vader heb ik nog nooit gezien. Mama zegt dat hij is weggegaan voordat ik uit de buik was gekomen. Ze is soms boos op hem omdat oma nu voor alles moet betalen. Oma krijgt geld omdat ze al oud is. Maar het is niet genoeg. Mama heeft soms werk, maar meestal niet. Het is moeilijk om werk te vinden. Mama gaat nu naar Valoyi om te leren naaien. Ze zegt dat ze straks zoveel geld gaat verdienen met naaien dat ik nieuwe schoenen krijg."
"Ik ga ook elke dag naar Valoyi, maar mama en ik kunnen niet samen lopen. Want ik ga al heel vroeg, nog voor de school begint. Bij Valoyi eet ik boterhammen, of soms pap. Nu heb ik nooit meer honger in de klas. MAMA Kelly van Valoyi komt af en toe bij ons thuis. Dan vraagt ze hoe het met me gaat. Altijd wil ze mijn tekeningen zien, en dan klapt ze in haar handen omdat ze het zo mooi vindt. Als ze jarig is, geef ik MAMA Kelly mijn tekening van de zebra, want die vond ze het allermooiste. MAMA Kelly neemt elke maand een grote doos mee voor oma, met allemaal eten erin."
"Later wil ik in het ziekenhuis werken. Ik ben daar een keer geweest met oma. Mama en MAMA Kelly zeggen allebei dat het kan, als ik goed mijn best doe op school. Vorige week had ik een negen voor taal, dus ik denk dat het wel gaat lukken.”