Project: Catch
MAMA: Sue
Opgericht in: 1996
Partner sinds: 2013
Waar: Township Mzamomhle, Oostkaap
Aantal kinderen: 980 (met steun MAMAS), 3.000 (totaal)
Bijzonder: Het voetbalteam van Catch doet mee in de reguliere, lokale competitie.
MyCenter |
|
Not logged in | |
login
|
Project: Catch
MAMA: Sue
Opgericht in: 1996
Partner sinds: 2013
Waar: Township Mzamomhle, Oostkaap
Aantal kinderen: 980 (met steun MAMAS), 3.000 (totaal)
Bijzonder: Het voetbalteam van Catch doet mee in de reguliere, lokale competitie.
Project: Catch
MAMA: Sue
Opgericht in: 1996
Partner sinds: 2013
Waar: Township Mzamomhle, Oostkaap
Aantal kinderen: 980 (met steun MAMAS), 3.000 (totaal)
Bijzonder: Het voetbalteam van Catch doet mee in de reguliere, lokale competitie.
In de township Mzamomhle in de Oostkaap van Zuid-Afrika leven zo'n 45.000 mensen dicht op elkaar in huisjes van golfplaten en karton, zonder elektriciteit en stromend water. De werkloosheid is er hoog, de armoede groot en aids maakt veel slachtoffers. Met alle gevolgen van dien… Zo is 83% procent van de kinderen er (bijna) ondervoed, gaat de meerderheid van de kinderen niet naar school en is 30% van de zwangere vrouwen geïnfecteerd met hiv.
De MAMAS vangen kinderen en vrouwen op, beschermen hen en helpen hen weer op weg. Daardoor krijgen kinderen de kans gezond op te groeien, naar school te gaan, te bouwen aan hun toekomst en dromen na te jagen. Vrouwen die de kinderen opvoeden (moeders, maar vaak ook oma's, tantes of buurvrouwen) worden sterker, weten beter hoe ze voor de kinderen kunnen zorgen, kennen hun rechten en komen in opstand tegen mishandeling en misbruik.
Programma's
Catch doet haar fantastische werk in verschillende programma's:
Aan het roer van Catch staat MAMA Sue Davies. Ze vertelt: "De problemen in de Oostkaap van Zuid-Afrika zijn serieus: hoge werkloosheid, armoede, aids, klinieken die niet functioneren en scholen in beroerde staat. De kinderen hebben zoveel te lijden! Voor hén willen wij het verschil maken! Bij Catch krijgen zij de dagelijkse zorg die ze zo nodig hebben. Het is heerlijk om te zien wat dit met hen doet. Bijvoorbeeld onze recreatieve clubs: als ik zie hoe de kinderen zich uitleven in dans, muziek of drama, krijg ik tranen in mijn ogen. Ze zijn zo creatief, zo veerkrachtig! Ze kunnen niets doen aan de situatie waarin ze geboren zijn, maar ze gaan dapper door en maken er gewoon het beste van."
Elf jaar en op eigen gelegenheid 150 kilometer overbruggen? Wel als je een doel voor ogen hebt! En dat hadden Sipho (elf) en zijn zusje Asanda (zeven): ze wilden naar school.
Asanda en Sipho, het zijn twee weeskinderen uit het programma van Catch. Jarenlang woonden ze in Mzamomhle met hun grotere broer. Ze waren arm, maar met hulp van Catch ging het goed. Catch zorgde dat de kinderen naar school konden en iedere dag na schooltijd kwamen ze de naschoolse opvang van het project om te spelen, huiswerk te maken en gezond te eten. Ook zaten ze allebei in een kinderclub van Catch: Sipho bij toneel en Asanda bij dans.
Maar in het voorjaar van 2013 veranderde alles voor Sipho en Asanda. Hun oudere broer vertrok naar Johannesburg omdat hij daar meer kans had op een baan. De familie besloot dat Sipho en Asanda zouden gaan wonen bij een oom en tante in een plattelandsgebied 150 kilometer van Catch vandaan. Zo besloten, zo gedaan. Maar de kinderen waren ongelukkig in hun nieuwe thuis. Ze werden niet ingeschreven voor school, maar moesten hun oom helpen met het vee. Spelen, dansen, toneel; het was allemaal verleden tijd.
Na drie maanden gewoond en gewerkt te hebben bij hun oom en tante, vonden Sipho en Asanda het genoeg. Ze wilden niets liever dan terug naar school en naar de MAMAS van Catch. Dus maakten ze een plannetje… Wat was MAMA Vanessa van Catch verrast toen ze laat in de avond op haar deur hoorde kloppen, en daar Sipho en Asanda zag staan! Na een dikke knuffel waren hun eerste verklarende woorden aan Vanessa: “We willen weer naar school!” Liftend en lopend hadden broer en zus de hele afstand afgelegd. Nu waren ze eindelijk ‘thuis’, en vastbesloten daar te blijven.
Catch onderzocht de situatie en trof geen familieleden dichterbij die Sipho en Asanda een thuis konden geven. Maar Vanessa gaf niet op. Ze vond een ander liefdevol gezin in Mzamomhle dat de twee graag wilde opvangen. Nu wonen ze in hun nieuwe gezin, en zitten ze weer in hun oude klas. “Als we Asanda en Sipho ‘s morgens naar school zien huppelen, brengt dat een grote lach op onze gezichten!”, vertelt MAMA Sue. “Het was ongehoorzaam en gevaarlijk, maar stiekem zijn we er trots op dat ze zo’n reis ondernomen hebben om te komen waar ze wilden komen en te krijgen waar ze recht op hebben. Het belooft wat voor hun toekomst!”