Hoofdinhoud

01-03-2021

De coronapandemie treft ons allemaal. Maar Zuid-Afrika is het afgelopen jaar extra hard getroffen. De economie van Zuid-Afrika is ingestort en de coronacrisis lijkt de kloof tussen arm en rijk alleen maar te vergroten. De lokale moestuinen van kinderfonds MAMAS blijken van groot belang.

Vooral de kinderen in Zuid-Afrika hebben het extra zwaar te verduren. Miljoenen kinderen gaan dagelijks met honger naar bed. Vaak eten ze alleen maar maïspap, en niet eens elke dag. Een op de vier kinderen in Zuid-Afrika kampt met een groeistoornis als gevolg van te weinig of eenzijdige voeding. En dit is door de coronapandemie alleen maar toegenomen.

Voedselpakketten uitdelen

De MAMAS hebben tijdens de strikte lockdown vorig jaar met onder andere voedselpakketten duizenden mensen in leven gehouden, maar uiteindelijk is dit geen duurzame oplossing. Het creëert afhankelijkheid. De lokale MAMAS vonden de uitkomst: moestuinen bij de mensen thuis. Met een moestuin produceert een gezin zelf voedsel, genereren de gezinsleden een inkomen door het overschot te verkopen en krijgen ze de kans te groeien in hun eigen ontwikkeling. Ze krijgen hun eigenwaarde terug. Daarom investeert Kinderfonds MAMAS op grote schaal in de aanleg van moestuinen. De MAMAS leggen deze moestuinen aan bij de meest kwetsbare gezinnen thuis, en leren de gezinnen hier maximaal van te profiteren. 

MAMAS kookboek

Het prachtige MAMAS kookboek bevat recepten van de MAMAS, Robèrt van Beckhoven en vrienden als Erik Scherder, Yvon Jaspers en Ronald Giphart. Het kookboek is volledig gesponsord door alle betrokken partijen. Uw donatie wordt geheel ingezet voor de aanleg van moestuinen.

Duurzame oplossing

Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS: “We moeten alles op alles zetten om de kinderen te behoeden voor ondervoeding en erger. Tijdens de eerste strenge lockdown van de coronacrisis bleek hoe essentieel de lokale moestuinen van de MAMAS zijn. De impact van de moestuin gaat verder dan dagelijkse gezonde voeding. De MAMAS merken dat de moestuinen ook bijdragen aan onderlinge verbondenheid, inkomensverbetering en herstelt daarmee het gevoel van onafhankelijkheid en waardigheid. De MAMAS bewerken inmiddels meer dan 100.000 m2 aan moestuinen waarmee duizenden monden worden gevoed. Mandela wilde de kinderen uit de gevangenis van armoede halen. De moestuinen blijken een belangrijk onderdeel te zijn in het verwezenlijken van Mandela’s droom.”